AKO PIJETE PREVIŠE KAFE, OVAKO ĆE VAŠE TIJELO REAGOVATI

Zanimljivosti

AKO PIJETE PREVIŠE KAFE, OVAKO ĆE VAŠE TIJELO REAGOVATI

Možda će vas začuditi, ali zapravo je preporuka da ljudi ne piju više od 28 kafa sedmično, što je otprilike četiri kafe dnevno. Međutim, konzumiranje veće količine od toga može imati negativne učinke na zdravlje – posebno na životni vijek.

U nastavku donosimo nekoliko pokazatelja da možda pijete previše kafe.

Osjećaj tjeskobe

Prosječna šolja sadrži 95 miligrama kofeina. Dakle, ako biste popili više od četiri kafe, dnevno biste unijeli oko 500 miligrama kofeina. Jedna studija časopisa Journal of Psychopharmacology izvještava da konzumacija kofeina u toj mjeri može uzrokovati visoku razinu stresa, tjeskobe, pa čak i depresije. Konzumacija više od 1000 miligrama kofeina sedmično pokazala se u istraživanju kao prediktor visoke anksioznosti.

Poteškoće sa spavanjem

Redovita konzumacija kafe može uzrokovati probleme s uobičajenim navikama spavanja, osobito ako redovito ispijate kafu poslijepodne. Istraživanje provedeno nad 197 srednjoškolaca pokazalo je da su se oni koji su unosili više kofeina budili ranije i bili pospaniji tokom dana u usporedbi sa skupinom koja je unosila manje količine kofeina. Iako redovito ispijanje kafe ima puno zdravstvenih prednosti, preporuča se svođenje dnevnog unosa kafe na minimum, i to ujutro, kako biste imali kvalitetniji san noću.

Ubrzan rad srca

Jedna kontrolirana studija pokazala je da ispijanje 100 miligrama kofeina između svakog sata do pet sati nije izazvalo ubrzan rad srca. Međutim, utvrđeno je da ispijanje velikih količina ipak može dovesti do izmijenjenog ritma otkucaja srca.

Trema

Jeste li ikada doživjeli da se tresete nakon previše kafe? To se zapravo može definirati kao predoziranje kofeinom. Healthline navodi da to može uzrokovati glavobolju, tremu, poteškoće sa spavanjem i povećani broj otkucaja srca. Ako imate bilo koju od ovih teških nuspojava, trebate potražiti liječničku pomoć.

Osjećaj umora

Prirodno je da se okrenete kafi ili drugim oblicima kofeina kada se osjećate umorno. Ali jeste li znali da previše kofeina zapravo može imati negativan učinak? Pogotovo ako uključuje dodane šećere. U studiji koju je objavila Innovations in Clinical Neuroscience, utvrđeno je da redovito ispijanje kofeinskih napitaka, osobito sa šećerom, uzrokovalo je mentalni umor sudionika.

hayat.ba