PRIPREMITE PROLJETNU SUPU, HADŽIJSKI ĆEVAP I ĐUL PITU

Hrana i pice

PRIPREMITE PROLJETNU SUPU, HADŽIJSKI ĆEVAP I ĐUL PITU

Ako se premišljate – šta pripremiti za današnji iftar, predlažemo – proljetnu supu, hadžijski ćevap i đul pitu.

Potrebni sastojci: 2 mrkve, 1 korijen peršuna, 1/4 korijena celera, 30 dkg mladog ili smrznutog graška, pola glavice karfiola, po želji dodati vegetu, so, biber, lovorov list, tjestenina za supu.

PROLJETNA SUPA

Potrebni sastojci: 2 mrkve, 1 korijen peršuna, 1/4 korijena celera, 30 dkg mladog ili smrznutog graška, pola glavice karfiola, po želji dodati vegetu, so, biber, lovorov list, tjestenina za supu.

Za knedle: 1-2 jaja, malo soli, sjeckani peršun, 1 kašika ulja, pšenični griz.

Postupak pripreme:

U šerpu sipati vodu i staviti na ringlu na prokuha, pa joj dodajte grašak i mrkvu nasjeckanu na kolutiće, korijen peršuna nasjeckan na kolutiće te korijen celera nasjeckan na kockice i pustite da kuha.

U međuvremenu napravite knedle: u posudi razbijte jaja, pa ih umutite. Dodajte malo soli, nasjeckano lišće peršuna, kašičicu ulja i sve dobro umutite.

U smjesu od jaja sipajte griz uz neprestano miješanje kako bi ušao zrak i kako bi knedle bile mekane. Smjesa treba biti čvršća.

U vodu kojoj ste dodali povrće kašičicom vadite i stavljajte smjesu za knedle. Supi potom dodajte i malo tjestenine (zvjezdice) te na cvjetiće iskidani karfiol.

Kuhajte supu na laganoj vatri još 15 minuta.

HADŽIJSKI ĆEVAP

Potrebni sastojci: 1 kg teletine, 500 g paradajza, 500 g gljiva (šampinjona), 2 glavice luka, so, biber, svježi peršun, maslac, masni papir za pečenje.

Postupak pripreme:

Teletinu isjeckajte na kockice i očistite od žila. Očistite gljive i isjeckajte ih na listove, kao i luk. Blanširajte paradajz, pa ogulite kožicu, odstranite košpice, pa ga narežite na kockice.

Nakon što ste sve pripremili, prvo na dvije kašike maslaca pržite teletinu kojoj ste dodali soli, bibera i peršun. Kada je teletina ispržena istresite je u veću posudu. Obavezno sačuvajte i saft od mesa.

U istoj tavi na maslacu pržite luk da poprimi staklasti izgled, pa dodajte gljive, a nakon što su se kratko dinstale, stavite paradajz, pa sve začinite solju, biberom i peršunom. Isprženo dodajte mesu, pa promiješajte.

Pripremljenu smjesu stavite u posudu obloženu masnim papirom za pečenje. Ako nemate masnog papira možete koristiti i aluminijsku foliju. Bitno je da posuda u oba slučaja bude dobro obložena kako biste sačuvali saft. Hadžijski ćevap pecite u rerni na 200 stepeni Celzijusa 40 minuta.

Pečeni hadžijski ćevap poslužite uz pire-krompir ili rižu.

ĐUL PITA

Potrebni sastojci: 500 g jufke za pitu, 300 g mljevenih oraha, 300 ml mlijeka, 1 kesica pudinga od vanilije, 150 g maslaca, 1 kašičica cimeta, 1 kesica vanilin šećera, 400 g šećera, 1 limun, 200 ml vode.

Postupak pripreme:

Puding razmutite u malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite da kuha, pa kad počne vriti, smanjite temperaturu, dodajte smjesu za puding i uz miješanje kuhajte još minutu, dvije da dobijete gustu strukturu.

Pripremljeni puding ostavite da se ohladi, pa mu dodajte vanilin šećer, cimet i orahe. Smjesu promiješajte.

Maslac rastopite i poprskajte prvu jufku, preko stavite drugu i opet poprskajte maslacem. Isto uradite i sa trećom jufkom. Preko stavite četvrtu jufku i na polovinu nanesite pripremljeni fil.

Urolajte i isijecite na komadiće duge dva, tri centimetra, pa ih redajte u nauljenu tepsiju. Tako radite dok ne potrošite jufke i fil.

Đul pitu ubacite u zagrijanu rernu i pecite na 200 stepeni Celzijusa oko 20 minuta.

Posebno skuhajte agdu od šećera, vode i limuna isječenog na kolutiće. Kad agda prokuha, kuhajte je još pet minuta na smanjenoj temperaturi.

Toplu đul pitu prelijte ohlađenom agdom.

hayat.ba