OVA HRANA DOVODI DO NESANICE, NIPOŠTO JE NEMOJTE JESTI PRIJE SPAVANJA!

Zanimljivosti

Nesanica je postala čest problem današnjice, a mnogi ljudi ne znaju kako da je riješe. Ukoliko želite da vaš san bude kvalitetan, obratite pažnju šta uvečer unosite u organizam.

Nutricionista Kim Lavic otkriva da bi trebalo da se odreknete slatkiša prije nego što odete na spavanje.

Ako želite bolje da spavate, hrana broj jedan koju bi trebalo da zaobiđete, jesu slatkiši. Oni imaju veoma visok sadržaj šećera i u osnovi ne nude nutritivnu vrijednost koja može da se iskoristi. Gumene bombone, na primjer, imaju 21 gram šećera po porciji, sa samo 3 grama proteina, 0 grama masti i bez vitamina ili drugih korisnih hranljivih materija o kojima bi se govorilo. Previše slatkiša može stvoriti kratkoročne i dugoročne probleme sa spavanjem – objasnila je ona.
Mnogobrojna istraživanja su pokazala da su slatkiši povezani sa problemima sa spavanjem.

Kratkoročno, slatkiši noću također mogu dovesti do hormonskih promjena, poput povišenog inzulina i adrenalina, koji vas ostavljaju nemirnim, anksioznim i gladnim – kaže nutricionista.

Osim slatkiša, isključivanje pržene hrane bi vam također moglo pomoći da bolje spavate, jer studije povezuju ishranu sa visokim sadržajem masti sa povećanim rizikom od poremećaja sna.

Ograničavanje kisele hrane, začinjene hrane i gaziranih pića moglo bi vam pomoći da bolje spavate. Pokazalo se i da kofein smanjuje vrijeme i kvalitet spavanja, tako da izbjegavanje pića sa kofeinom i hrane poput tamne čokolade popodne i uveče može unaprijediti san – kaže ona.

hayat.ba