OVAKO ZVUČI AUTOMOBIL NA ČIJOJ MELODIJI SE RADILO 2.000 SATI

Zanimljivosti

OVAKO ZVUČI AUTOMOBIL NA ČIJOJ MELODIJI SE RADILO 2.000 SATI

Zvuk je po mnogima jedna od ozbiljnijih mana električnih automobila.

Posebno kod sportskih automobila.

Što više cilindara, to je melodija bolja i srcu bliža. Tako razmišljaju vozački puristi i gotovo ništa ih neće moći razuvjeriti. Istina, posljednjih nekoliko godina vozači supersportaša osuđeni su na zvuk iz zvučnika, a to najbolje znaju korisnici električnih bolida. Pininfarina tu ide nekoliko koraka dalje.

Kao što je poznato, Pininfarina Battista je tehnološki klon Rimčeve Nevere, pa se ekskluzivnost osigurava rafiniranijim izgledom te većom pažnjom detaljima. Jedan od tih detalja je zvuk, koji se generiše u 12 zvučnika Naimovog vrhunskog audiosustava.

Zvuk Battiste u vožnji ima i ime, Suono Puro, a emituje se na frekvenciji od 54 Hz, što je tri oktave ispod 432 Hz, frekvencije koju su koristili klasični kompozitori poput Mozarta i Vivaldija. U praksi to znači da ćete se u vožnji Battistom osjećati bolje.

Melodija je razvijena u saradnji s Novo Sonicom, a u Pininfarini kažu kako je za konačni rezultat trebalo punih 2.000 sati rada. Zvuk je testiran i na vodi, kao glavnom sastojku ljudskog tijela. Dobiven je savršen odziv te su potom generisali slične zvučne podloge za svaki od dostupnih stilova vožnje.

Pininfarina Battista ima elektropogon od 1900 KS i 2.360 Nm, na 100 km/h stiže za manje od dvije sekunde, baš kao i Rimčeva Nevera. Međutim, s istom 120 kWh baterijom ima nešto manji deklarirani doseg (500 km). Zato su cijena i planirana naklada iste, odnosno govorimo o oko dva miliona eura i 150 primjeraka, piše Index.

hayat.ba