HLADNOKRVNOŠĆU ŠOKIRAO SVE: ILIJA KOJI JE UBIO RODITELJE I DJEDA IZGOVORIO SAMO JEDNU REČENICU

Region

HLADNOKRVNOŠĆU ŠOKIRAO SVE: ILIJA KOJI JE UBIO RODITELJE I DJEDA IZGOVORIO SAMO JEDNU REČENICU

Gladan sam, bila je jedina jedina rečenica koju je izgovorio Ilija Glišović (21) iz Kulinaca kod Čačka, osumnjičen za trostruko ubistvo roditelja Milana (57) i Slađane (49) i dede Sretena (87), kada ga je policija privodila.

Zločin se dogodio u petak oko 22 sata. Kamere sa jednog objekta u komšiluku su zabilježile da je neko oko 21 čas spustio roletne u kući, a onda je oko 23 sata neko, ispostavilo se Ilija, napistio kući i zaključao vrata.

Iste večeri je otkriveno šta se dogodilo, kada je Ilijin brat Nikola nešto poslije ponoći došao kući iz grada i zatekao zaključana vrata i spuštene roletne na cijeloj kući. Dozivao je ukućane, ali niko nije odgovarao, a onda je kroz otvor na jednoj roletni vidio tijelo, nakon čega je razvalio vrata i zatekao preklane članove svoje porodice.

Pozvao je policiju i od tog trenutka je na teritoriji Čačka zavladalo opasno stanje. Uviđaj u porodičnoj kući je trajao satima, a policija je odmah krenula u potragu za ubicom.

Ilija je za to vrijeme svratio kod druga, gdje je presvukao krvavu odjeću, a onda je lutao ulicama naselja. Sutradan je lociran i uhapšen na ulici nedaleko od porodične kuće u kojoj je, kako se sumnja, pobio roditelje i dedu.

Dok su mu policajci stavljali lisice na ruke izgovorio je samo jednu rečenicu: “Gladan sam.”

Tada mu je dređeno zadržavanje od 48 sati, nakon čega je sproveden kod tužioca i određen mu je pritvor do 30 dana.

Prema riječima advokata Lazara Petrovića, postoje tri moguća epiloga suđenja ovom mladiću, piše Blic.

Ovaj slučaj je specifican iz razloga što zakon predviđa mogućnost da se učiniocu djela, koji nije navršio 21 godinu u toku suđenja, sudi kao maloljetniku i u tom slučaju maksimalna kazna bi mu bila 10 godina. Ukoliko bi tužilac kvalifikovao ovaj zločin kao teško ubistvo, a sudilo mu se kao punoljetnom, zaprijećena kazna je od najmanje 10 godina do doživotnog zatvora – kazao je ranije advokat Petrović, koji nije angažovan na slučaju, već je iznio šta bi hipotetički moglo da se dogodi:
U slučaju da se dovede u pitanje uračunljivost počinioca zločina, može se izreći mjera obaveznog liječenja u ustanovi, koja može trajati doživotno.”
Kako se sumnja, Ilija je roditelje pobio tokom zavisničke krize, nakon što se posvađao sa njima zbog novca koji mu je bio potreban da kupi narkotike.

Ovo kobno nasilje nije bilo jedino u kući Glišovića, jer je Ilija i ranije maltretirao ukućane, prijetio ih i napadao nožem, zbog čega su ga prijavljivali policiji.

On je, nakon posljednje prijave oca Milana za napad, proveo dva mjeseca u dvije psihijatrijske ustanove 2021. godine, prvu na odjeljenju psihijatrije Opšte bolnice u Čačku, a zatim u Klinici za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”.

Po završteku liječenja je završio u Centru za socijalni rad, a tamo su procijenili da je “rizik od ponavljanja sličnih situacija nizak i da nema potrebe za određivanjem mjera zaštite od nasilja u porodici i daljem vođenju postupka”.

Porodica se od tada, prema evidenciji Osnovnog javnog tužilaštva u Čačku, nije obraćala nadležnim organima.

Mještani Kulinovaca i dalje su šoku.

Mi smo svi šokirani, ne izlazimo iz kuće. To da se desi, da pobije porodicu, ne, ne, nemam riječi, ne znam šta da kažem – kaže je sagovornica.
Prema riječima komšija, Glišovići su bili ugledna i cijenjena porodica, dobri i vrijedni ljudi. Međutim, znalo se u naselju, kako navode, da imaju problem sa sinom.

hayat.ba