OVE PREHRAMBENE NAVIKE MOGU POMOĆI U MRŠANJU

Zanimljivosti

Ako je vaš cilj smanjiti salo na stomaku, prvi korak je identificiranje nezdravih prehrambenih navika koje su mogle doprinijeti tim viškom kilograma.

Promjena višegodišnjih navika će biti poprilično težak posao, ali u isto vrijeme, trebali biste usvojit proaktivnih navika koje su dobre za vas koje će ubrzati vaše napore da smanjite masnoću na stomaku.

Jedite visokokvalitetne ugljikohidrate

Tehnička riječ za trbušnu masnoću je visceralna mast i to je najopasniji tip masti jer se nalazi duboko u nama oko naših organa. Ako ga imate u velikim količinama, možete doći u opasnost od srčanih bolesti i dijabetesa. Dok pržena hrana i brza hrana doprinose ovom problemu, “visceralna mast” je zaista vezana za visoko rafinirane i prerađene ugljikohidrate, hranu koja je povezana s proizvodnjom inzulina i šećerom u krvi koja je sklonija da se skladišti kao masnoća u vašem središnjem dijelu – kaže registrirani dijetetičar nutricionist Bess Berger.

Navika koju treba razviti je jesti visokokvalitetne neprerađene ugljikohidrate poput graha, kvinoje, sočiva, slanutka i pečenog slatkog krompira umjesto prerađenih ugljikohidrata kao što su đevreci, pica, tjestenina, bijeli pirinač i grickalice punjene šećerom.

Berger predlaže polaganu promjenu navika. Odaberite jedan obrok dnevno i zamijenite svoj hljeb/pecivo/pecivo/pomfrit porcijom grahom, mahunarki ili slatkog krompira, a zatim postepeno pređite na uglavnom neprerađene ugljikohidrate.

Orašasti plodovi

Kada posegnete za staklenkom za kolačiće kako biste zadovoljili želju za užinom, odlučite se za zdraviju opciju. Učinite to još jednostavnijim: napunite svoju teglu za kolačiće sirovim bademima.

Zamijenite čips, kolačiće, čokoladu, kolače i slatkiše sa šakom orašastih plodova. Ovo daje našem tijelu veliku pauzu od trzanja kroz prerađene ugljikohidrate i pruža osvježavajuće, hranljive materije, visokokvalitetno gorivo i mnogo bolji pogodak u sagorijevanju visceralnog sala na stomaku – dodaje.

Pijte dvije čaše vode prije obroka

Ako popijete dvije čaše vode prije obroka, postajete siti, tako da je manje vjerovatno da ćete podleći iskušenjima koja uzrokuju prejedanje.

Voda djeluje kao nutritivni ‘glas razuma’, pomažući vam da donesete bolje odluke o ishrani tokom dana. To je prekidač za vaš cjelokupni pristup gubitku težine – kaže.

Desert zamijenite voćem

Ako imate naviku da vam je potreban desert nakon svake večere, ne morate čak ni da prekinete tu naviku, već je samo malo promijenite. Kada poželite nešto slatko, posegnite za cijelim voćem. Šećer u tom voću zadovoljit će vašu želju na zdrav način.

hayat.ba