KONZUMIRANJE JAJA MOŽE BITI KORISNO ZA GUBITAK KILOGRAMA

Zanimljivosti

KONZUMIRANJE JAJA MOŽE BITI KORISNO ZA GUBITAK KILOGRAMA

Iako su jaja često na udaru kritika jer povećavaju holesterol, itekako mogu biti dio zdrave ishrane. Također mogu pomoći prilikom gubljenja kilograma.

Jaja sadrže proteine i vitamine A, B i D i folnu kiselinu. Jaja su također bogata holinom, mikronutrijentom koji je naročito koristan za trudnice i bebe.

Kada je riječ o gubljenju težine, proteini u jajima mogu vam pomoći da duže ostanete siti. Kasnije tokom dana nećete imati potrebu da konzumirate veću količinu kalorija – kazala je nutricionistkinja Natalie Rizzo za Insider.
Proteini su bolji u zadovoljavanju gladi od ugljikohidrata ili masti jer im je potrebno duže za varenje. Termički efekat hrane je porast rada metabolizma koji doživljavate nakon što je pojedete. Različiti faktori mogu povećati termički efekat, a jedan od njih su proteini.

Porast rada metabolizma je dobar način koji vam može pomoći prilikom mršavljenja. Iako brz ili spor metabolizam ovisi o vašim genima, konzumiranje hrane bogate proteinima, kao što su jaja, ubrzava metabolizam i sagorijeva više kalorija.

Proteini također pomažu u očuvanju mišića, a mogu izgraditi i veću mišićnu masu. Povećanje mišićne mase ima direktan učinak na podizanje metabolizma. Mišići troše više energije i sagorijevaju više kalorija u stanju mirovanja, tako da što više mišića imate, vaše tijelo efikasnije sagorijeva hranu koju jedete.

hayat.ba