ČETIRI NAVIKE KOJE MOGU POMOĆI DA SE LAKŠE PROBUDITE

Zanimljivosti

ČETIRI NAVIKE KOJE MOGU POMOĆI DA SE LAKŠE PROBUDITE

Sigurno je prva stvar na koju pomislite kada se probudite šoljica tople kafe, ali i pored nje postoje brojni načini na koje možete da razbudite organizam i nasmijani započnete dan.

Tuširanje

Jutarnje tuširanje je odličan način da se započne dan. Tako se aktivira nervni sistem, a i dobićete energiju za cijeli dan.

Najbolje je da se istuširate mlakom vodom koja će vas razbuditi, a pojedina istraživanja kažu da 15 minuta pod tušem ima efekat na tijelo kao da ste spavali sat vremena duže.

Odškrinite prozore i razmaknite zavjese

Vjerujemo da je ujutro posljednja stvar koju želite da osjetite hladnoća, ali kada svjež vazduh bude ispunio prostoriju u kojoj ste spavali odmah ćete osjetiti razliku.

Iako je zima i sunčeve svjetlosti je malo, ipak je poželjno da razmaknete zavjese čim se probudite i izbjegnete uključivanje vještačkog svjetla.

Izdvojite 15 minuta za vježbe

Vježbanje odmah ujutro pomoći će i vašim mišićima i vašem nervnom sistemu. Ne samo da će vam se ubrzati puls, nego ćete se osjećati i budnije i razboritije, čak i nekoliko sati kasnije. To ne moraju da budu naporne i teške vježbe, već one pomoću kojih ćete se istegnuti i pokrenuti tijelo.

Pojedite nešto

Čak i ako niste gladni ili ne volite da jedete ujutro, mali obrok će vam pomoći da se pokrenete. Možete, na primjer, pojesti i jabuku, koja će vam probuditi osjećaj za ukus, osvježiti usta i grlo, ali i stomak.

Parče tosta, malo povrća i čaša jogurta mnogo znače.

hayat.ba