‘Stojimo uz Ukrajinu’: U Sarajevu skup podrške ukrajinskom narodu

Svijet

‘Stojimo uz Ukrajinu’: U Sarajevu skup podrške ukrajinskom narodu

Nekoliko desetina građana Sarajeva poslali su poruke mira i pozvali na zaustavljanje rata u Ukrajini.

Građani Sarajeva okupili su se na Trgu Suzan Sontag, ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, kako bi mirnim protestom iskazali podršku ukrajinskom narodu.

Pod geslom “Stojimo uz Ukrajinu” građani žele skrenuti pažnju na granatiranja i patnje kojima su izloženi Ukrajinci, slično onim koje je prolazilo Sarajevo prije 30 godina, tokom najduže opsade u modernoj historiji.

“Sarajevo ove sedmice obilježava 30 godina od početka opsade i nekako mislimo da smo izabrali najbolje vrijeme da pošaljemo poruku solidarnosti, ali također da apeliramo na sve organe vlasti da pomognu i riješe status ukrajinskih izbjeglica koje imamo u zemlji, a koji zbog viznog režima mogu ostati samo 30 dana od ulaska”, rekla je Velma Šarić iz Centra za postkonfliktna istraživanja, koji je organizirao ovo okupljanje.

Okupljenima se obratio Serhi Miniailo iz Ambasade Ukrajine koji je zahvalio Sarajevu i Bosni i Hercegovini što nisu neutralni prema onome što se dešava u Ukrajini.

(Vanja Stokić / Ustupljeno Al Jazeeri)

“Već 45 dana mi se borimo i već ovih 45 dana mi je teško pronači riječi kojima bih opisao svoje osjećanje, ljutnja, bijes, žudnja, želja za osvetom… Čini mi se da su sve riječi banalne za ono što vidimo na slikama iz ukrajinskih gradova”, poručio je Miniailo, prenosi novinska agencija Patria.

Skupu je prisustvovalo nekoliko desetina građana koji su poslali poruke mira i pozvali na zaustavljanje rata u Ukrajini.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE