Mijatović traži izgradnju bh. kulturnog centra u Banjoj Luci

Region

Mijatović traži izgradnju bh. kulturnog centra u Banjoj Luci

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a, pozvao je nadležne institucije da pokrenu zajednički projekat izgradnje Bosanskohercegovačkog kulturnog centra “Hakija Bešlagič” u Banjoj Luci.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“U moru loših stvari u našoj zemlji, smatram da uvek ima prostora da preokrenemo stvari ka boljem.

Pozivam Savjet ministara BiH, Vladu FBiH, Vladu RS da pokrenu zajednički projekat izgradnje Bosanskohercegovačkog kulturnog centra “Hakija Bešlagič” u Banja Luci.

Naime smatram da nam trebaju zajednički projekti kao tačke spajanja, a upravo bi ovakav kulturni centar bio takva tačka.

Ovaj centar bi nosio ime po nekadašnjem gradonačelniku Banja Luke Hakiji Bešlagiću koji je inicijator i potpisnik Rezolucije banjalučkih muslimana koji 1941. istu upućuju vrhu NDH.

Banjalučki muslimani – intelektualci skreću pažnju tadašnjem vrhu NDH, na ubijanja, zvjerstva, pa čak i ubistva djece po Banjoj Luci, ubijanje pravoslavnih sveštenika, nasilno pokrštavanje.

Nakon ove rezolucije većina potpisnika Rezolucije biva likvidirana i odvedena u logore.

Ovaj istorijski potez tadašnjih banjalučkih intelektualaca zaslužuje vraćanje iz zaborava i upravo bi ovaj centar koji bi nosio naziv po našem gradonačelniku bio početak toga.

Ovaj centar sa muzejom, koncertnom i konferencijskom salom, multimedijalnim i edukacijskim sadržajem bi trebao biti mesto spajanja, centar multietničke i građanske ideje, mesto na kome bi padale predrasude i mesto novog početka.

Ovim bi centrom i Banja Luka pokazala i dobila dodatnu vrednost i prostor za novi početak.

Evo prilike da svi pokažemo na konkretnom projektu odnos i prema zemlji, prema prošlosti i prema budućnosti, ja sebe stavljam na raspolaganje da vodim ovaj projekat naravno bez ikakve naknade!, naveo je u objavi Mijatović.

radiosarajevo.ba