Tko je odgovoran za smrtonosni raketni napad na željezničku stanicu u Kramatorsku?

Svijet

Tko je odgovoran za smrtonosni raketni napad na željezničku stanicu u Kramatorsku?

Jutros oko 10 sati je blizu željezničke stanice u ukrajinskom gradu Kramatorsk pala raketa “Točka-U”. Riječ je o istočnom ukrajinskom gradu koji je pod kontrolom ukrajinske vojske i vjerojatno najistočnijoj operativnoj željezničkoj stanici u Ukrajini.

Prilikom napada je na stanici bilo oko 4000 civila, kazao je za BBC gradonačelnik Aleksander Hončarenko. Prema zadnjim izvješćima poginulo je najmanje 50 ljudi, među kojim i djeca. Ukrajinski gradonačelnik je dodao je da je siguran da se radi o ruskoj raketi te da u blizini stanice nema ukrajinskih vojnih ciljeva. Svijet su obišle fotografije nekoliko desetaka potpuno spaljenih automobila u blizini stranice. Na navodnom ostatku rakete (vidljivo na naslovnoj fotografiji) piše “Za djecu”.

Ubrzo nakon napada se iz Londona oglasila ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da je “zaprepaštena” napadom i ponovila da je “ciljanje civila ratni zločin”, uz tvrdnju: “Mi ćemo Rusiju i Putina pozvati na odgovornost”. Napad su osudili i iz Bruxellesa i Washingtona.

No, iz Moskve odbacuju odgovornost za napad. Rusko ministarstvo obrane odbacilo je tvrdnje Kijeva o raketnom napadu na željezničku stanicu, a na mjestu događaja pronađeni su fragmenti taktičke rakete Točka-U koju je koristila ukrajinska vojska, izvijestilo je ministarstvo, prenosi TASS. “Sve tvrdnje predstavnika kijevskog nacionalističkog režima da je Rusija navodno izvela ‘raketni napad’ 8. travnja na željeznički terminal u Kramatorsku provokacija su i nemaju nikakve veze sa stvarnošću. Oružane snage Rusije nisu imale vojne zadaće u gradu Kramatorsk 8. travnja”, naglasilo je ministarstvo. Raketu Točka-U, čiji su ostatci pronađeni u blizini terminala Kramatorsk, a relevantne snimke objavili očevici, koristi samo ukrajinska vojska, naglasilo je rusko Ministarstvo obrane. Napad je, prema Moskvi, izveden od strane ukrajinske vojske iz okruženja Dobropolja 45 km jugozapadno od Kramatorska. Također tvrde: “14. ožujka 2022. bataljun 19. zasebne raketne brigade ukrajinske vojske izveo je napad sličnom raketom Točka-U na središte Donjecka, u kojem je ubijeno 17 ljudi, a ranjeno još 36 civila”, priopćilo je ministarstvo. Ruska strana navodi da ne koriste te rakete od 2019. kada je posljednja raketno-topnička postrojba prenaoružana taktičkim raketnim sustavima Iskander. Prema ruskim navodima, ukrajinska vojska trenutno djeluje s 38 do 90 sustava Točka-U i nekoliko stotina adekvatnih projektila.

Na ruske tvrdnje su danas popodne odgovorili iz Amnesty Internationala. N.R. Jenzen-Jones, stručnjak za projektile je analizirajući fotografije ostataka utvrdio je da je “u napadu korišten balistički projektil 9M79 Točka”. Tvrdi da je projektil izrazito neprecizan te da redovito promašuje svoje ciljeve za pola kilometra ili više. Rakete Točka, tvrdi, također su korištene 19. ožujka u Lugansku, prema ukrajinskom ministarstvu obrane. Ukrajinska vojska kaže da je oborila jedan od tih projektila svojim sustavom protuzračne obrane. Prema njegovim riječima, svi projektili Točka potječu iz starog sovjetskog arsenala. “Sve rakete 9M79-1 sklapala je tvornica strojeva Votkinsk u Republici Udmurt u Rusiji, kaže on. Maniša Gangulij, istraživačka novinarka BBC-ja kaže da postoje dokazi da je Rusija koristila te projektile datuma 24. veljače tijekom napada na bolnicu u Vuhledaru, u Donjeckoj oblasti, u kojem su ubijena četiri civila, a njih 10 je ranjeno.

Pitanje odgovornosti za ovaj napad je jedan od nekoliko stotina primjera gdje se realnost Moskve i realnost Kijeva (i Zapada) drastično ne podudaraju.

geopolitika.news