Evropska unija upozorila Orbana

Svijet

Evropska unija upozorila Orbana

Bude li Mađarska odlučila plaćati ruske energente rubljama, to će se smatrati kršenjem evropskih sankcija, rekla je danas predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen za CNN.

“Napravili smo analizu Putinovog dekreta i pravna situacija je vrlo jasna. Ono što Putin sugeriše, konverzija eura u rublje kojima bi se potom plaćao plin, bi značilo kršenje sankcija. Ako to napravite, mislim na plaćanje u rubljama, vi kršite odnosno zaobilazite sankcije koje smo uveli Rusiji”, rekla je Von der Leyen u intervjuu za CNN.

Podsjetimo, mađarski premijer Viktor Orban nedavno je rekao da je Mađarska spremna plaćati ruski plin u rubljama nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao dekret kojim zahtijeva da “neprijateljske” zemlje za ruski plin plaćaju u rubljama.

“EU je u razgovorima s Budimpeštom”, rekla je šefica EK-a.

“Zasad se Mađarska pridržava sankcija i dok ne vidimo drugačije postupanje, sve je u redu. Nikad prije nismo vidjeli da EU ovako ujedinjenu. Mislim da svaka zemlja članica postavlja pitanje želi li biti prva koja će narušiti takvo jedinstvo. Mislim da ne želi”, rekla je von der Leyen.

n1