EVO KAKO DA UZGOJITE JORGOVAN U SAKSIJI: Za najljepši miris i izgled vašeg balkona

Zanimljivosti

EVO KAKO DA UZGOJITE JORGOVAN U SAKSIJI: Za najljepši miris i izgled vašeg balkona

Jorgovan je veoma otporna baštenska biljka koja zahtijeva malo njege. Odgovara mu malo prostora, na sunčanom ili polusjenovitom mjestu. Cvjetovi su ljubičaste ili bijele boje, ali postoje i sorte od krem-bijele do žute i narandžaste boje.

Najveći broj oplemenjenih sorti ima višestruko ispunjen cvijet veoma snažnog mirisa. Ukoliko slabo cvjeta, to je znak da u zemlji ima previše azota. Da bi se podstaklo cvjetanje treba ga u proljeće prihraniti đubrivom bogatim fosforom.

Neposječeni jorgovani cvjetaju svake godine, a, ako je potrebno da se ‘ošiša’, najbolje je to uraditi poslje cvjetanja, prije nego što se formiraju pupoljci za naredno proljeće. Procvjetale cvjetove jorgovana treba redovno uklanjati da bi se spriječilo stvaranje sjemena. Poslije cvjetanja treba uklanjati ocvale listove, jer se na taj način podstiče grananje. Treba odrezati i suhe grane i one koje rastu prema središtu grma. Uvijek se uklanja samo trećina grana, jer će se na novim granama cvjetovi pojaviti tek poslije tri-četiri godine.

Mladi jorgovan lako podnosi presađivanje u proljeće. Najbolje vrijeme za presađivanje u saksiju je od marta do juna. Treba birati reznice dugačke najmanje 20 centimetara sa nekoliko listova. Reznice se na donjem kraju odsjeku ispod koljenca, jer se iz njih stvara korijen.

Najjednostavnije je da se reznica umoči u hormon za zakorijenjavanje i stavi u mješavinu pijeska i zemlje. Prekrije se najlonom i stavi na toplo mjesto, s dosta sunčeve svjetlosti i svakodnevno provjetrava. Reznice se zalijevaju mlakom vodom, ali zemlja ne smije da bude previše vlažna.

Prilikom odabira vrste jorgovana za ukrasnu posudu, savjetuje se odabir patuljaste vrste. Idealno mjesto za jorgovane u posudama mogu biti balkoni, krovne terase, palube i vrlo mali vrtni ili krajobrazni prostori.

Jorgovan zahtjeva puno prostora za svoje korijenje, stoga je velika posuda najbolji izbor. Dobro rastu kad mogu proširiti korijenje i razviti se u veće biljke. Za patuljaste sorte preporučuje se spremnik ne dublji od 12 cm, minimalne širine 24 cm. Veći spremnici znače bolju izolaciju korijenja od velike vrućine ili hladnoće. Također osigurava zaštitu korijenja od izlaganja prekomjernoj toplini ili smrzavanja. Veća posuda znači da jorgovan treba rjeđe zalijevati. Izbjegavajte posude koje su crne jer mogu privlačiti nepotrebnu toplinu, prenosi Radio Sarajevo.

Jorgovan uspijeva u plodnom, humusom bogatom, dobro dreniranom, neutralnom do alkalnom tlu i ne može podnijeti kisela tla zbog čega mu je potrebno omogućiti alkalnu ili osnovnu zemlju namijenjenu uzgoju drveća u posudama. Mnoga komercijalna zemlja za sadnju u posudama imaju tresetnu mahovinu koja zemlju donekle kiseli. Ako je zemlja u lošem stanju, savjetuje se dodavanje komposta.

Nakon sadnje jorgovana u posudu, potrebno ga je zaliti i održavati zemlju vlažnom te zalijevati svaki put kad se zemlja osuši na 1 cm ispod površine (obično jednom ili dva puta sedmično). Listovi će se početi spuštati ili savijati ako biljka postane previše suha.

Ponekad, nakon posebno oštre zime, drvo jorgovana može izgledati kao da je uvenulo. No, faza mirovanja tokom zime za jorgovan je iznimno važna kako bi se grm na proljeće razvijao bujnije. Ako se očekuju oštre zime, dno stabla je potrebno prekriti korama drveta i grančicama kako bi zadržavali vlagu i toplinu.

novi.ba