Trovanje 22 djece: Direktorica SRC Ajdinovići osuđena uvjetno

Region Svijet

Direktorica SRC Ajdinovići Sanela Omerčević nepravosnažno je osuđena na uslovnu kaznu zatvora zbog slučaja trovanja djece iz augusta 2019. godine potvrđeno je za N1 u Općinskom sudu Visoko.

Kako je kazala Henda Mujkić glasnogovornica Općinskog suda u Visokom direktorica SRC Ajdinovići Sanela Omerčević je nepravosnažno osuđena na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko ona za dvije godine od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo. Također, od 30. marta teče petnaestodnevni rok za dostavljanje žalbi na navedenu presudu, nakon čega će biti donesena pravosnažna odluka.

Podsjećamo, u augustu 2019. godine SRC Ajdinovići dospjeli su u centar interesovanja javnosti nakon što se 18 djece javilo u zdravstvene ustanove nakon sumnje na trovanje hranom tokom boravka u ovom centru.

Prema optužnici iz 2021. godine Tužilaštvo ZDK tereti Sanelu Omerčević da je iz svjesnog nehata kao direktor u SRC Ajdinovići proizvodila, pripremala i stavljala u promet živežne namirnice škodljive za zdravlje ljudi čime je dovela u opasnost njihovo zdravlje gdje se 21. augusta 2019. godine 22 osobe javile nadležnim zdravstvenim ustanovama sa simptomima trovanja.

n1