EVO KAKO DA SNIZITE VISOK ŠEĆER BEZ LIJEKOVA: Dvije namirnice najbolje rješavaju problem, a čak su i slatke

Zdravlje

EVO KAKO DA SNIZITE VISOK ŠEĆER BEZ LIJEKOVA: Dvije namirnice najbolje rješavaju problem, a čak su i slatke

EVO KAKO DA SNIZITE VISOK ŠEĆER BEZ LIJEKOVA: Dvije namirnice najbolje rješavaju problem, a čak su i slatke

Kod dijabetesa tipa 2, tijelo ne proizvodi dovoljno insulina ili ovaj hormon jednostavno ne djeluje na ćelije i ne uspjeva da reguliše glukozu. Kao rezultat, šećer počinje da raste u krvi, što za posljedicu ima niz različitih i nimalo prijatnih kratkoročnih simptoma, a na duže staez posljdice mogu biti fatalne.

Kod dijabetesa ključ regulacije glukoze (pored terapije oju je propisao endokrinolog) leži u adekvatnoj ishrani, a postoje dvije namirnice koje bi svako ko se bori sa ovim problemom trebalo da unosi. Otkriveno je da suhe šljive i borovnice neverpovatno pomažu u smanjenju nivoa glukoze, a evo i kako…

Suhe šljive

Suhe šljive su dobar izvor vlakana i pokazalo se da povećavaju nivoe hormona adiponektina. Oba sastojka pomažu da se bolje kontrološe nivo šećera u krvi. U studiji objavljenoj u NLM-u, otkriveno je da suve šljive povećavaju sitost ako što smanjuju želju za grickanjem. Ova namirnica koja je takođe dobra za probavu, pomaže i da se gojaznost, dijabetes i pojedine kardiovaskularne bolesti drže pod kontrolom.

Borovnice

Borovnice se smatraju supervoćem, bogate su antioksidansima, a takođe telu obezbeđuju esencijalne hranljive materije, uključujući vlakna i vitamin C. Borovnice sadrže 2,4 g vlakana na 100 g i imaju glikemijski indeks 53. Dobar su izvor polifenola, posebno antocijana. Utvrđeno je da su ove supstance povezane sa manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. Do ovog zaključka su došli naučnici tokom jednog eksprimenta gde je analiziran uticaj borovnice na zdravlje muškaraca sa dijabetesom.

U osmonedjeljnom eksperimentu učestvovale su 52 osobe starosti od 51 do 57 godina težine od 80 do 130 kg, koje su podjeljene u dvije grupe. Jedna od njih je uzimala 22 g ekstrakta borovnica dnevno, a druga grupa je uzimala placebo. Rezultati su otkrili da borovnice blagotvorno utiču na “kardiometaboličke zdravstvene parametre”. novi.ba/mondo