Potpuni preokret Kremlja oko plaćanja ruskog plina

Svijet

Potpuni preokret Kremlja oko plaćanja ruskog plina

Čini se da je došlo do potpunog preokreta Kremlja oko toga kako će europske zemlje koje je Rusija proglasila neprijateljskima ubuduće plaćati ruski plin.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, naime, kako prenosi ruska novinska agencija RIA, rekao je da će kupci plina i dalje taj plin plaćati u eurima kao i dosad.

“Istovremeno, finalno plaćanje će ići prodavaču Gazpromu u rubljima tako što će se ti euri pretvoriti u rublje. Ovo je još uvijek prototip sustava. Ali nemamo dvojbe da će u budućnosti biti primijenjen i na novu skupinu dobara i da će imati više prostora u našim trgovinskim relacijama”, rekao je Peskov.

Peskov je još rekao kako “Rusija ne želi komplicirati živote svojim kupcima, pogotovo stoga što drži do svoje reputacije pouzdanog dobavljača”.

Podsjetimo, Rusija je tvrdila da će članice Europske unije te sve druge zemlje koje je također označila kao neprijateljske morati plin od 1.4. plaćati u rubljima. Potom su iz Kremlja rekli da ipak neće odmah prekinuti isporuku plina zemljama koje ne plate u rubljima.

novi.ba