Ministarstvo odbrane Ukrajine: U gradu Buča se dogodila nova Srebrenica

Hrana i pice Svijet

Ministarstvo odbrane Ukrajine: U gradu Buča se dogodila nova Srebrenica

Lokalni civili su nasumično ubijani, neki s vezanim rukama na leđima, a njihova tijela razbacana po ulicama grada, navodi se u objavi Ministarstva odbrane.

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je da se u ukrajinskom gradu Buča dogodila “nova Srebrenica”.

“Nova Srebrenica. Ukrajinski grad Buča je nekoliko sedmica bio u rukama ruskih životinja. Lokalni civili su nasumično ubijani, neki s vezanim rukama na leđima, a njihova tijela razbacana po ulicama grada”, navodi se u objavi Ministarstva odbrane na Twitteru.

Objavljen je videosnimak na kojem se vide beživotna tijela na ulici, prenosi Anadolija.

https://twitter.com/DefenceU/status/1510372750665433089?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1510372750665433089%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fbalkans.aljazeera.net%2Fnews%2Fworld%2F2022%2F4%2F3%2Fministarstvo-odbrane-ukrajine-u-gradu-buca-se-dogodila-nova

Mihail Podoljak, zamjenik šefa Ureda predsjednika Ukrajine, također je objavio da su u gradu Buča, koji je ukrajinska vojska stavila pod kontrolu, pronašli ubijene civile s rukama vezanim na leđima.

Ukrajina je od ruskih snaga preuzela cijelu regiju Kijev, objavili su u subotu ukrajinski mediji, pozivajući se na Ministarstvo odbrane Ukrajine.

“Irpin, Buča, Hostomel i cijela regija Kijev oslobođeni su od osvajača [Rusije]”, objavila je zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Maliar na Facebooku, prenijela je državna novinska agencija Ukrinform.

Agencija je objavila da su ukrajinske snage tokom posljednjeg dana preuzele više od 30 naselja od ruskih snaga.

aljazeera.net