Izrael ovoj djevojčici iz Gaze mjesecima nije izdao dozvolu za liječenje. Umrla je

Svijet

Izrael ovoj djevojčici iz Gaze mjesecima nije izdao dozvolu za liječenje. Umrla je

DJEVOJČICA iz Gaze stara tek 19 mjeseci preminula je čekajući da izraelske vlasti njezinoj obitelji izdaju dozvolu za odlazak na liječenje zbog rupe na srcu, piše Guardian. Palestinska obitelj Al-Masri pet mjeseci čekala je dozvolu izraelskih vlasti kako bi mogla napustiti Gazu i odvesti svoju kćer Fatimu na liječenje. Njezino srce to nije izdržalo i Fatima je u međuvremenu preminula.

“I ja bih htio umrijeti. Stalno su govorili da razmatraju prijavu, a Fatima je u međuvremenu umrla. Ništa ne može slomiti čovjeka više od gubitka djeteta”, rekao je Fatimin otac Jalal al Masri. Djevojčica je umrla prije tjedan dana, a organizacije koje se bore za ljudska prava tvrde kako je izraelska blokada Gaze odgovorna za smrt djevojčice.

Uskraćivanje pristupa zdravstvu
Al Mezan Centar za ljudska prava, palestinska nevladina organizacija, preuzeo je Fatimin slučaj. Oni su osudili izraelsko zatvaranje pojasa Gaze i ograničenja kretanja Palestinaca, što uključuje uskraćivanje pristupa pacijentima bolnicama na Zapadnoj obali, istočnom Jeruzalemu, Izraelu i inozemstvu.

Fatimin slučaj nije jedini. Mahmoud Shalabi, programski koordinator za dobrotvornu organizaciju Medical Aid Palestine u Gazi, rekao je da je blokada uništila zdravstveni sustav, ostavljajući bolnice bez lijekova i opreme, kao i da su se uvjeti pogoršali tijekom pandemije.

“Moja sestrična, koja je bolovala od raka, pokušala je potražiti specijaliziranu skrb u istočnom Jeruzalemu, ali je umrla čekajući dozvolu. Iza sebe je ostavila petero male djece”, rekao je Shalabi za Guardian.

index.hr