VELIKA KIMOVA RAKETNA PREVARA? Ameri analizirali lansiranje super projektila koji navodno može da pogodi SAD!

Svijet

VELIKA KIMOVA RAKETNA PREVARA? Ameri analizirali lansiranje super projektila koji navodno može da pogodi SAD!

Severna Koreja je lažirala lansiranje onoga što su analitičari nazvali njenom “čudovišnom raketom” prošle nedelje, saopštila je u sredu vojska Seula, dodajući da je test, u stvari, verovatno ista interkontinentalna balistička raketa koju je Pjongjang ispalio 2017.

Severna Koreja je prošlog petka tvrdila da je uspešno je testirao raketu Hvasong-17 – ICBM dugog dometa za koju analitičari kažu da bi mogla da nosi više bojevih glava – koju je prvi put predstavila na vojnoj paradi 2020.

Međutim, južnokorejsko ministarstvo odbrane je za AFP saopštilo da su Seul i Vašington sada zaključili da je lansiranje zapravo bilo Hvasong-15, ICBM-a koji je Pjongjang probno ispalio 2017.

„Američke i južnokorejske obaveštajne službe utvrdile su da je ono što je ispaljeno 24. marta bio Hvasong-15“, rekao je zvaničnik ministarstva odbrane za AFP. Obe ICBM su potencijalno sposobne da pogode kopno Sjedinjenih Država.

Seul i Tokio su u to vreme odvojeno potvrdili da je projektil od 24. marta leteo više i duže od bilo kog prethodnog testa – ali su analize kasnije ukazale na neslaganja u izveštajima Severne Koreje.

Lažna objava je verovatno bila pokušaj Pjongjanga da nadoknadi neuspelo lansiranje 16. marta, kada je projektil, za koji su analitičari rekli da je zapravo Hvasong-17, eksplodirao ubrzo nakon lansiranja. Prema specijalizovanom veb-sajtu NK Nevs sa sedištem u Seulu, ostaci sa neuspelog testa pali su u Pjongjang ili blizu njega kao crvenkasta dimna kugla koja je cik-cak letela nebom.

„Stanovnici Pjongjanga sigurno su bili šokirani“ neuspelim lansiranjem, a možda je uticalo na javno mnjenje o Kimovom režimu, rekao je novinarima poslanik Ha Tae-keung iz konzervativne opozicione Partije moći naroda (PPP).

Državni mediji Severne Koreje – Rodong Sinmun i novinska agencija KCNA – tada nisu izvestili o neuspelom lansiranju.

Oni obično nose izveštaje o uspešnim testovima oružja u roku od 24 sata od lansiranja, često sa fotografijama.

Ali o lansiranju 24. marta trubili su državni mediji, a KCTV je objavila glatki video koji navodno pokazuje kako je džinovska raketa uspešno probno ispaljena. Analitičari su ukazali na odstupanja u snimku koji bi mogli ukazivati na to da su delovi lansiranja 24. marta lažni.

Ekonomija ove izolovane zemlje otežava se od sankcija UN zbog programa naoružanja lidera Kim Džong Una i dvogodišnje samonametnute blokadezbog korone.

„Kimov režim ne samo da izvlači ponos i legitimitet iz svojih nuklearnih i raketnih programa, on prikazuje izgradnju vojne snage protiv spoljnih pretnji kao moralno opravdanje za domaću ekonomsku patnju“, rekao je za AFP Lejf-Erik Izli, profesor na Univerzitetu Eva u Seulu.

„Uspešno“ lansiranje kako je prikazano u medijima pod kontrolom države ima značajnu „propagandnu vrednost“ za Kimov režim, dodao je on. Analitičari su upozorili da će Severna Koreja verovatno pokrenuti vojno satelitsko izviđanje i sprovesti taktičke testove nuklearnih bojevih glava kasnije ove godine. Državni mediji Pjongjanga su u ponedeljak izvestili da je njegov lider Kim Džong Un obećao da će izgraditi „preovlađujuću“ i nezaustavljivu vojnu moć.

Kurir.rs/Independent