Rusko ministarstvo odbrane: Cilj prve faze ispunjen, okrećemo se Donbasu

Svijet

Ruske trupe u blizini ukrajinskih gradova Kijeva i Černigova pregrupiraju se jer je cilj prve faze vojne operacije završen, objavilo je danas rusko Ministarstvo obrane.

Tokom redovnog brifinga za novinare, glasnogovornik ministarstva general major Igor Konašenkov rekao je da se “planirano pregrupiranje trupa odvija u kod Kijeva i Černigova”.

Ustvrdio je da je početna faza vojne operacije Moskve uključivala prisiljavanje ukrajinske vojske “da koncentrira svoje snage, sredstva, resurse i vojnu opremu kako bi zadržala velika naselja u tim smjerovima, uključujući Kijev”.

Time se, kako tvrdi, željela spriječi Ukrajina da te snage koristi “u glavnom smjeru ruskih operacija – u Donbasu”.

Istovremeno, prema glasnogovorniku ministarstva, Rusija je, kako bi stvorila sve potrebne uslove za izvođenje završne faze operacije “oslobađanja” Narodne Republike Donbas, nastavila gađati “dugoročna odbrambena utvrđenja koja je stvorila vlast u Kijevu u proteklih osam godina”.

Stoga je, naglasio je Konašenkov, svrha pregrupiranja ruskih snaga intenzivirati operacije na prioritetnim područjima i prije svega dovršiti operaciju potpunog “oslobađanja” Donbasa.

Podsjetimo da Rusija već duže od mjesec dana provodi agresiju u Ukrajini u kojoj je ubijen veliki broj ljudi, uključujući i nedužne civile.

klix.ba