NIKO NAM NIJE REKAO DA OVIH 5 STVARI IZ KUĆE TREBA DA MIJENJAMO SVAKE GODINE: Stalno ih koristimo, a evo kad su OPASNE

Zanimljivosti

Ukući postoje stvari koje se koriste svakodnevno a koje treba da se mijenjaju i to prilično često, što mnogi ne znaju. Stručnjaci su otkrili koje namirnice i predmete i kada je neophodno da zamenite kako ne biste nanijeli štetu zdravlju.

1. Začini
U ormariću sa začinima morate povremeno da izvršite “reviziju”. Mlevene začine, sušeno bilje i sjeme u većini slučajeva čuvaju se godinu dana. Ne treba da ih koristite nakon isteka roka trajanja, jer pokvareni začini mogu da izazovu mučninu i gorušicu.

2. Platnene kuhinjske krpe

Naučnici sa Univerziteta u Arizoni otkrili su da kuhinjske krpe mogu da zadrže bakteriju E. coli. Vremenom, pranje običnim praškom postaje nedovoljno, potrebno je da se dezinfikuju. Zbog toga stručnjaci savjetuju da se kuhinjske krpe mijenjaju jednom godišnje.

3. Papuče
Svi prave istu grešku s papučama, ne mijenjaju ih godinama, dozvoljavaju da ih nose različite osobe, izlaze u njima na terasu, ispred vrata u hodnik… Ovakvo ponašanje je nehigijensko i može da dovede do raznih kožnih oboljenja poput gljivica. Kućnu obuću treba stalno prati i mijenjati na svakih šest mjeseci, jer iznošene i “deformisane” papuče kvare stopala, a posebno djece.

4. Plastične posude
Plastične posude u koje se odlažu ostaci hrane ili čuvaju žitarice i tjestenina, treba da se bace nakon godinu dana. To je maksimalno vreme koliko je bezbedno da se koristi ovaj inače toksični materijal. Kada se zagreva u mikrotalasnoj rerni, plastika oslobađa toksične supstance i postaje štetna po zdravlje.

5. Filter za vodu
Prilikom postavljanja filtera za vodu, važno je da vas majstor upozori na njegov vijek trajanja. “Uloške” treba mijenjati svakih šest mjeseci ili najduže jednom godišnje. U suprotnom, filter nema više funkciju i povećeva se rizik da se zarazite uslijed neprečišćene vode.

MONDO