Srbija strada zbog rata?! Hrvati prekidaju isporuke nafte srpskoj kompaniji u sklopu sankcija Rusiji

Svijet

Srbija strada zbog rata?! Hrvati prekidaju isporuke nafte srpskoj kompaniji u sklopu sankcija Rusiji

Navodi se da, ako ne dođe do promena, ugovor neće moći dalje da se realizuje od sredine maja pa sve dok sankcije budu na snazi

Jadranski naftovod (Janaf) u utorak je objavio da je sankcijama Rusiji obuhvaćen ugovor o transportu sirove nafte sklopljen sa NIS-om.

Navodi se da, ako ne dođe do promena, taj ugovor neće moći dalje da se realizuje od sredine maja pa sve dok sankcije budu na snazi.

“Jadranski naftovod ne posluje direktno na ruskom tržištu, ali je Uredbom Veća (EU) 2022/428 od 15. marta 2022. godine o izmeni Uredbe (EU) br. 833/2014 o merama ograničavanja s obzirom na delovanja Rusije kojima se destabilizuje stanje u Ukrajini obuhvaćen Ugovor o transportu sirove nafte koji je Janaf d. d. sklopio s kompanijom NIS a. d. za period od 1. januara do 31. decembra 2022. godine”, naveli su iz Janafa u obaveštenju o uticaju rusko-ukrajinske krize koja je objavljena putem Zagrebačke berze, prenosi Jutarnji list.

Tim su ugovorom, kako se nadalje navodi, “rezervisani transportni kapaciteti Janafa po načelu ‘puno za prazno’ u ukupnoj količini od 3.200.000 plus/minus 10 posto nafte nafte te se on, ukoliko ne dođe do promena, neće moći dalje realizovati od dana 15. maja 2022. godine, sve dok ranije navedene jere ograničavanja, kako su propisane Uredbom Veća (EU) 2022/428, budu na snazi”.

Naglašavaju i da firma svakodnevno prati razvoj događaja i u stalnom je kontaktu s korisnicima

Inače, Janaf je polovinom januara 2022. objavio da je s NIS-om sklopio ugovor o transportu sirove nafte u ovoj godini.

NIS je u većinskom vlasništvu ruskog Gaspromnjefta, koji drži 56,15 posto deonica, dok Republika Srbija ima 29,87 posto deonica, a mali deoničari 13,98 posto akcija, podseća hrvatski portal.

objektiv.rs