Četiri europske zemlje protjerale su desetke ruskih diplomata zbog navodnog špijuniranja

Svijet

Četiri europske zemlje protjerale su desetke ruskih diplomata zbog navodnog špijuniranja

Nizozemska, Belgija, Irska i Češka Republika najavile su danas velika protjerivanja ruskih diplomata zbog navodne špijunaže. Nizozemska je objavila protjerivanje 17 ruskih diplomata za koje nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da su djelovali kao obavještajci. Belgija je protjerala 21 ruskog diplomata, Irska je zatražila odlazak njih četiri, a Češka jednog.

Nizozemsko ministarstvo navodi u priopćenju da je veleposlanik Rusije pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova i obaviješten o protjerivanju. “Razlog je taj što postoje informacije… koje pokazuju da su dotične osobe, akreditirane kao diplomati, tajno djelovali kao obavještajci”, navodi se u priopćenju. Diplomati moraju napustiti Nizozemsku u roku od dva tjedna, rekao je nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra, prema nizozemskom NOS News. “Tim ljudima piše da su diplomati na njihovoj vizit karti dok zapravo rade nešto sasvim drugo”, rekao je Hoekstra ne pojašnjavajući o kakvoj vrsti špijunaže se radi. “Ovu smo odluku donijeli zbog nizozemske državne sigurnosti u jako promijenjenom kontekstu- s ratom u Ukrajini i sve većom ruskom asertivnošću”, tvrdi ministar. Ukupno 75 ruskih diplomata akreditirano je u Nizozemskoj, tako da će u zemlji ostati njih 58. Hoekstra očekuje da će Rusija kao odgovor protjerati i nizozemske diplomate.

Irsko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je pozvalo ruskog veleposlanika da ga obavijesti da su četiri visoka dužnosnika zamoljena da odu. “To je zato što njihove aktivnosti nisu bile u skladu s međunarodnim standardima diplomatskog ponašanja”, navodi se u priopćenju ministarstva objavljenom na Twitteru. U priopćenju se navodi da irska vlada “i dalje vjeruje da diplomatski kanali između Irske i Ruske Federacije trebaju ostati otvoreni”. Belgijska vlada priopćila je da je 21 ruski diplomat kojeg protjeruje sudjelovao u aktivnostima povezanim sa špijunažom ili ilegalnim trgovanjem utjecajem. Diplomati su dobili dva tjedna da napuste zemlju, rekla je glasnogovornica vanjskih poslova Elke Pattyn agenciji AP. Češko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je na Twitteru da je obavijestilo rusko veleposlanstvo da je jedan od diplomatskih djelatnika proglašen personom non grata i da je zatražen da napusti državu u roku od 72 sata. “Zajedno s našim saveznicima smanjujemo prisutnost ruske obavještajne službe u EU”, priopćilo je češko ministarstvo.

geopolitika.news