RECI MU DA ĆU IH RAZBITI: Ovako je Putin reagovao kada mu je Abramovič doneo rukom pisanu poruku Zelenskog

Svijet

Ruski milijarder Roman Abramovič pokušava da bude mirotvorac u ratu u Ukrajini dok izbegava sankcije Zapada u Turskoj, pišu britanski mediji.

Vlasnik Čelsija navodno je leteo od Moskve preko Istanbula do Kijeva kako bi prenosio porule Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog.

Ali kada mu je ukrajinski predsednik uručio rukom napisanu belešku u kojoj su navedeni mirovni uslovi, ruski predsednik je navodno pobesneo.

Abramovič pokušava da spase svoju reputaciju nakon što su mu Velika Britanija i EU uvele sankcije zbog bliskih veza sa Putinom. Njegova imovina u Britaniji je zamrznuta, ali su njegovi mlaznjaci i jahte, koji vrede stotine miliona funti, na sigurnom, dokle god izbegavaju međunarodne vode i vazdušni prostor gde sankcije važe.

Prošle srede ujutro privatni avion Hawker 800XP poleteo je sa aerodroma Ataturk u Istanbulu, leteći rutom istočno preko Crnog mora i ulazeći u ruski vazdušni prostor iznad Sočija. Ubrzo nakon toga u blizini ruskog lečilišta Mineralnije Vodi, isključio je svoj radarski uređaj za praćenje leta.

Te je večeri, isti avion poletio sa aerodroma Vnukovo u Moskvi i vratio se u Istanbul. U avionu je bio Roman Abramovič, ruski milijarder koji je u razgovorima s Ukrajinom obavljao dužnost neslužbenog izaslanika predsednika Rusije.

Abramovič se u Moskvi susreo s Putinom, a doneo mu je rukom pisanu belešku predsednika Ukrajine, u kojoj su bili navedeni ukrajinski uslovi za okončanje rata.

Kako tvrdi britanski Tajms, Putin je Abramoviču ljutito rekao da poruči Zelenskom: “Reci mu da ću ih razbiti”.

Vrativši se u Istanbul, Abramovič se sastao sa Rustemom Umerovom, članom ukrajinskog parlamenta s kojim je razgovarao o sastanku s Putinom.

Dejli mejl prenosi, pozivajući se na Tajms, da je Umerov, bivši poslovni čovek koji govori i turski i ruski, predstavnik Kijeva u pregovorima. Pregovarači su održali niz sastanaka u hotelima sa pet zvezdica u Istanbulu, koje je koordinirao Ibrahim Kalin, portparol predsednika Erdogana.

Uprkos Putinovom odgovoru na poruku Zelenskog, kako piše dopisnik lista iz Istanbula, postignut je napredak u pregovorima, a razgovori između ukrajinskih i ruskih predstavnika trebalo bi da se nastave ove nedelje.

Abramovič i Umerov takođe su posetili Kijev, gde je ruski bogataš upoznao Volodimira Zelenskog.

Abramovič je putovao privatnim avionima koji je leteo preko poljskog glavnog grada Varšave. Budući da je njegov privatni avion pod sankcijama EU-a, Abramović leti avionom registrovanim na tursku kompaniju.

Tajni pregovori između Abramoviča i Umerova tekli su paralelno sa sastankom koji je organizovala Turska, između Sergeja Lavrova i Dmitra Kulebe, ruskog i ukrajinskog ministra spoljnih poslova, u Antaliji 10. marta. Ali, na tom sastanku nije postignut nikakav napredak, prenosi Jutarnji list.

Roman Abramovič, koji je zaradio svoje bogatstvo procenjeno na oko 5,5 milijardi funti u postsovetskoj privatizaciji, u prvom redu je motivisan vlastitim interesom, ali čini se da mu i ukrajinski predsednik Zelenski veruje.

Da je ako, svedoči jučerašnja izjava Zelenskog koji je, između ostalog rekao da su neki ruski preduzetnici ponudili novčanu pomoć Ukrajini i njenoj vojsci.

Zelenski je rekao da je dobio signale nekoliko ruskih preduzetnika, pa tako i milijardera Romana Abramoviča.

“Dobili smo signale od njega i još nekih preduzetnika koji su nam rekli: ‘Možemo da pomognemo na ovaj ili na onaj način, možemo nešto da učinimo'”, ispričao je Zelenski i dodao da su neki rekli da su spremni da pomognu u obnovi zemlje nakon rata.

“Spremni smo da prenesemo poslove u Ukrajinu, živimo u Engleskoj ili negde u Švajcarskoj, mi to želimo. Ali šta da učinimo da više ne budemo na listi za sankcije?”, preneo je ukrajinski predsednik.

Više od dvadeset ruskih bogataša je trenutno u Turskoj, gde se državljanstvo može kupiti kupovinom nekretnine od 250.000 dolara. I Abramovič je svoje dve jahte privezao u Bodrumu, gde su ih dočekali ukrajinski demonstranti. Iako su ga sankcionisale Britanija i Evropska unija, Turska nije uvela nikakve mere.

Izvori Tajmsa, navode da je Abramovič, nakon što je lično svedočio posledicama rata u Kijevu, odlučan je da pomogne u okončanju rata.

Abramovičeva majka Irina rođena je u Ukrajini, a njegova kći Sofija javno se protivila ruskoj invaziji.

I Britanija i Evropska unija su Abramoviču nametnuli stroge sankcije zbog njegove povezanosti sa Vladimirom Putinom, i zamrznuli sredstva pod njihovom jurisdikcijom. Ali, SAD nije uveo sankcije ruskom milijarderu.

Kako je nedavno preneo Vol Strit žurnal, Zelenski je zamolio američkog predsednika Džoa Bajdena da ne sankcioniše Abramoviča jer smatra da bi mogao da posreduje u mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije.

kurir.rs