Kim zvecka oružjem: Sjeverna Koreja priprema prvi nuklearni test u pet godina

Svijet

Kim zvecka oružjem: Sjeverna Koreja priprema prvi nuklearni test u pet godina

Sjeverna Koreja se priprema za svoju prvu probu nuklearne bombe u posljednjih pet godina, rekli su lokalnim medijima izvori iz južnokorejske vlade. Čini se da režim Kim Jong Una žurno priprema poligon za nuklearno testiranje u Punggye-ri u sklopu priprema za sedmu podzemnu nuklearnu detonaciju, piše Daily Mail citirajući južnokorejske medije.

Ta upozorenja stižu samo nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja ispalila svoju masivnu interkontinentalnu balističku raketu Hwasong-17, koja može nuklearnom bojevom glavom pogoditi bilo koji dio SAD-a.

Najovije Kimovo zveckanje oružjem događa se u trenutku kada je svijet usredotočen na rusku invaziju na Ukrajinu i predstavlja novi geopolitički izazov za predsjednika Joea Bidena. Informacije o planovima za nuklearno testiranje Sjeverne Koreje dolaze od vojnih i obavještajnih vlasti Južne Koreje, koje kažu da su otkrile znakove da Pjongjang obnavlja podzemno postrojenje za testiranje koje je bilo zatvoreno tijekom pregovora s SAD-om 2018. godine.

Čini se da su ponovno započeli radovi u planinskom području na sjeverozapadu zemlje što sugerira da je obnova pristupa tunelu 3 visoki prioritet Kimovog režima, prenosi Net.hr.

”Na taj način čini se da će biti moguće obnoviti postrojenja za testiranje u idućih mjesec dana”, kazao je neimenovani izvor iz Južne Koreje.

Velika testiranja oružja u Sjevernoj Koreji često se poklapaju s državnim praznicima, a Kim bi mogao gledati nuklearnu vježbu za Dan vojne zaklade, 25. travnja. Stručnjaci kažu da bi Sjeverna Koreja mogla testirati malo taktičko nuklearno oružje koje se može postavljati na balističke projektile. Iako se manje nuklearne bombe mogu činiti manjom prijetnjom od masivnih termonuklearnih bombi, stručnjaci za kontrolu naoružanja upozoravaju kako one mogu sniziti prag nuklearnog razmještaja budući da su dizajnirane za korištenje na samom bojnom polju. Procjenjuje se da Sjeverna Koreja trenutno ima oko 40 do 50 održivih nuklearnih bojevih glava.

U četvrtak je po prvi put ispalila svoju masivnu interkontinentalnu balističku raketu Hwasong-17 (ICBM) demonstrirajući sposobnosti oružja koje potencijalno može isporučiti nuklearnu bojnu glavu bilo gdje u Sjedinjenim Državama, piše Daily Mail. Analitičari smatraju da je cilj ovogodišnjih sjevernokorejskih testiranja oružja natjerati SAD da prihvate Sjevernu Koreju kao nuklearnu silu i ukinu sankcije protiv njene uništene ekonomije.

Sjevernokorejska državna TV dramatizirala je proces testiranja projektila poput holivudskog filma, prikazujući Kima kako hoda u usporenoj snimci ispred golemog projektila u sunčanim naočalama i crnoj kožnoj motociklističkoj jakni. Nakon niza brzih kadrova na kojima Kim i vojni dužnosnici gledaju u svoje satove, Kim kima glavom a projektil potom izlazi iz hangara. Analiza tih snimki, međutim, ukazuje da se lansiranje koje je prikazala Sjeverna Koreja zapravo dogodilo na drugi datum.

”Više je vizualnih dokaza koji sugeriraju da je verzija događaja u Sjevernoj Koreji u najboljem slučaju lažna, a u najgorem slučaju potpuna izmišljotina uspješnog testa Hwasong-17”, piše NK Pro, istraživački portal sa sjedištem u Seulu koji je specijaliziran za Sjevernu Koreju.

SAD su u petak pozvale na strože sankcije UN-a protiv Sjeverne Koreje nakon testa. Na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u petak, američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield rekla je da će SAD predložiti rezoluciju “za ažuriranje i jačanje” sankcija Vijeća sigurnosti. Odbila je precizirati koje bi to nove mjere mogle biti. Prvotne sankcije uvedene su nakon prve sjevernokorejske nuklearne probne eksplozije 2006. godine i pooštravane su tijekom godina. Ali prošle jeseni, Kina i Rusija koje su imale pravo veta u UN-u, pozvale su na ukidanje raznih sankcija protiv Sjeverne Koreje.

n1