Putin: Zapad želi ‘otkazati’ našu kulturu. Reuters: U Hrvatskoj su odbili izvesti djelo Čajkovskog

Svijet

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u petak rekao kako Zapad diskriminira Rusiju te kako želi ‘otkazati’ sve njihove velike umjetnike. Spominjao je i naciste i paljenje knjiga

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u petak optužio je ‘Zapad’ da želi otkazati Rusiju. Kulturu otkazivanja usporedio je s nacističkim paljenjem knjiga 1930-ih, a onda je rekao kako Zapad želi ‘otkazati’ i velike ruske umjetnike kao što su Čajkovski, Šostakovič i Rahmanjinov.

– Danas Zapad pokušava otkazati kulturu staru tisuću godina, kulturu našeg naroda – rekao je Putin, javlja Reuters. Rekao je i kako je to “diskriminacija svega što je povezano s Rusijom”.

Reuters navodi kako je otkazan manji broj događanja u svijetu povezan s ruskom kulturom. Navode kako je filharmonijski orkestar u Cardiffu odbio izvesti djelo Čajkovskog te kako se slično dogodilo u Japanu i Hrvatskoj.

Podsjetimo, Zagrebačka filharmonija je krajem veljače u sklopu svog koncerta u dvorani Vatroslav Lisinski trebala izvesti djela ruskog skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog. No zbog ruske invazije na Ukrajinu, umjesto Talijanskog capricciija, op. 45, op. 35 i 4. simfonija u f-molu op. 36, svirali su skladbe drugih skladatelja. Ipak, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch, tada je rekao kako Čajkovskog nisu u potpunosti izbacili s repertoara.

– Čajkovski je prevelik umjetnik da ga uopće ne bismo izvodili. Jednostavno smo, u dogovoru sa šefom dirigentom Dawidom Runtzom prilagodili program. Prve dvije skladbe koje smo trebali izvesti nisu prikladne, previše su veselog karaktera s obzirom na to što se trenutno događa, a mi stojimo u solidarnosti s ukrajinskim narodom i podržavamo ih glazbom, to je jedino što kao umjetnici možemo učiniti – kazao je tada Boch.

24sata