ZUBI SU VAM PROMIJENILI BOJU? EVO KAKO DA IH IZBIJELITE KOD KUĆE: Sve potrebno već imate

Zdravlje

Udanašnje vrijeme teško je izbjeći sve čimbenike koji utječu na boju zubi. A njih ima mali milijun. Kava, čaj, cigarete, nepravilna higijena zubi, pa i genetika samo su neki od glavnih razloga zašto nemamo blistav osmijeh.

No da bi imali zdrave, jake i bijele zube prvo bi trebali znati kako loša prehrana zapravo šteti našim zubima.

Zašto zubi žute?

Zub se sastoji od četiri sloja tkiva:

–Zubna caklina. Čvrsto mineralno tkivo koje prekriva dentin te je prva i glavna linija obrane od utjecaja štetnih tvari.
-Dentin ili zubna kost. Čvrsto žuto tkivo koje izgrađuje najveći dio zuba i prekriven je caklinom.
-Cement. Mineralizirano vezivno tkivo koje prekriva dentin, a po građi je sličan kostima.
-Zubna pulpa. Ispunjava unutrašnjost zuba, a sastoji se od rastresitog vezivnog tkiva.

Upravo zubna caklina i dentin igraju najveću ulogu u boji zuba. Određena vrsta hrane i pića mogu izravno obojiti i s vremenom oslabiti caklinu. A kako ona slabi tako se otkriva žuti dentin koji se nalazi točno ispod nje.

Da bi imali što blistaviji osmijeh podijelit ćemo s vama par kućnih recepata za pripremu prirodnih pasta za zube. No imajte na umu da će ove paste pomoći samo pri izbjeljivanju zubi i da ih one neće ojačati.

Pa pogledajte koje to zubne paste možete pripremiti sami kod kuće 🙂

1. Soda bikarbona i obična voda

Soda bikarbona pomiješana s vodom ispušta slobodne radikale koji direktno napadaju mrlje na zubima uzrokovane dimom cigareta, kavom i crnim vinom.

Namočite četkicu u vodu, a zatim u soda bikarbonu. Četkajte zube oko dvije minute i isperite ih.

Ako vas zubno meso počne peckati odmah isperite zube vodom.

2. Soda bikarbona i sok od limuna

Soda bikarbona glavni je sastojak za većinu kućnih pasta za zubeSok od limuna bogat je vitaminom C koji odlično izbjeljuje zube. Zbog njegove jake kiselosti i visokog pH mora se pomiješati sa soda bikarbonom koja neutralizira tu kiselost.

Pomiješajte sodu bikarbonu sa sokom od limuna sve do kad ne dobijete pastu.

Dobro obrišite zube s papirnatim ručnikom i pomoću četkice nanesite pastu na zube. Ostavite je da stoji barem minutu i nakon toga isperite zube vodom.

3. Jagode, sol i soda bikarbona

Jagode su također bogate vitaminom C koji smanjuje zubni plak na zubima. Plak je zapravo naslaga na zubima prepuna bakterija i glavni je uzrok žućkastih zubi.

Baš kao soda bikarbona i sol djeluje kao abrazivno sredstvo koje poboljšava učinak uklanjanja mrlja i proces izbjeljivanja.

Za ovu pastu usitnite 2-3 jagode. U njih dodajte prstohvat soli i pola žličice sode bikarbone. Nakon što ste napravili smjesu, papirnatim ručnikom dobro obrišite zube i pomoću četkice nanesite smjesu na zube. Pustite je da odstoji pet minuta, a zatim je isperite.

4. Kokosov maslac

Možda na prvu zvuči kao ludost, no četkanje zubi kokosovim maslacem je jedan od najstarijih lijekova za zdrave zube. Neće direktno izbijeliti zube već će se riješiti svih bakterija u zubnom plaku koje čine zube žutima. Također pomaže u očuvanju zdravlja desni i zaslužan je za svjež dah 🙂

Ujutro prije pranja zubi, pomoću četkice ili prstiju prijeđite po zubima kokosovim uljem. Jako dobro namastite svaki zub i nakon pet minuta počnite pljuvati kokosovu mast. Isperite zube vodom i dobro ih očetkajte zubnom pastom 🙂

5. Lovorov list i kora naranče

U posudici izmrvite jednaku količinu lovorovog lista i sušene kore naranče. Dodajte malo vode kako bi se smjesa povezala. Pastu nanesite na zube i ostavite je da djeluje tri minute. Nakon toga isperite zube vodom i iščetkajte zube zubnom pastom.

Pripazite s korištenjem soda bikarbone
Važno je napomenuti kako ove paste za zube ne smijete svakodnevno koristiti.

Većina njih u sebi sadrži sodu bikarbonu koja prekomjernom uporabom može oštetiti caklinu pa će zubi biti osjetljiviji i povećat će se rizik od nastanka karijesa. Isto tako pripazite ako nosite aparatić za zube jer soda bikarbona može oslabiti ljepilo na aparatiću i stvoriti tamne mrlje na zubima.

Ono što zapravo pokušavamo reći je da za zdrave i bijele zube ipak morate redovito posjećivati zubara koji će najbolje znati očuvati vašu zubnu caklinu i izbijeliti zube.

Izvor:Poliklinikagalekovic