OVE 3 BILJKE POSADITE U APRILU I CVJETAT ĆE DO JESENI, genijalan trik da cvijeće buja kao iz vode: SVI ĆE SE DIVITI VAŠEM VRTU

Zanimljivosti

OVE 3 BILJKE POSADITE U APRILU I CVJETAT ĆE DO JESENI, genijalan trik da cvijeće buja kao iz vode: SVI ĆE SE DIVITI VAŠEM VRTU

Tokom aprila najbolje je zasaditi zimzelene i žbunaste biljke, kao i ljetnje lukovice. Ove tri biljke generalno ne zahtjevaju preveliku njegu, a tokom ljeta će vas “nagraditi” prelijepim šarenim cvjetovima.

Dan i noć

Dan i noć se često sadi tokom jeseni, ali je i april pogodan za sadnju ove predivne biljke. Dan i noć spada u porodicu ljubičica, pa je često zovu i poljska ljubičica. Cvjetovi su najčešće veliki, ljubičaste boje, sa primjesama bijele ili žute.

Može biti jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, u zavisnosti od toga kada je posađena. Najlakše se razmnožava sjemenom, a možete je posaditi ili u saksiju ili u dvorišnu zemlju. Ukoliko se opredijelite za saksijsku varijantu, saksiju je potrebno da napunite do dvije trećine zemljom, potom da u nju spustite 5 sjemenki i prekrijete ih zemljom.

Gotove biljke za dvorište trebalo bi saditi u razmaku od 20 do 30 centimetara i obilno ih zaliti, pazeći da ne pokvasite listove. Dan i noć odlično uspjeva u polusjenci, nije zahtjevan za održavanje i može da traje do prvih mrazeva.

Cinija

Cinija podsjeća na hrizanteme, ima čvrstu stabljiku i može da se pronađe u različitim bojama. Ova biljka se gaji na otvorenom i odgovara joj puno svjetlosti. Poželjno je zasaditi je na mjesto zaklonjeno od vjetra u hranljivo i umjereno vlažno zemljište.

U proljeće se sjadi sjeme u bašti ili u saksijama, a kasnije je poželjno rasaditi. Zemljište se redovno zaliva, i već za 6 do 8 nedelja mlade biljke će početi cvjetaju, piše Ženski Magazin.

Kadifa

Kadifica se sije rano u proljeće i otporna je na sve vremenske uslove. Kada je biljka poraste na 7-10 cm, trebalo bi je rasaditi na stalno mjesto gdje će ostati cijelog ljeta. Razmak između biljaka treba da bude oko 25 cm.

Tokom rasta treba je redovno zalivati i đubriti. Mogu biti različitih visina, ali najčešće dostignu visinu oko dvadesetak centimetara. Precvjetale cvjetove trebalo bi redovno odstranjivati. Kadifa je jednogodišnja biljka ali možete sačuvati njeno sjeme za sljedeću godinu.

(novi.ba)