Vučić: Jedna velika europska zemlja nam prijeti da im izvezemo brašno

Region

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, jutros je gostovao na televiziji Pink te ponovio teorije o “uvlačenju Srbije u zamku” zbog rata u Ukrajini.

“Mislim da ruska i kineska strana razumiju sve, ali bit će nam teško, bit će teško za Srbe, i za Kosovo. Zamka je to što nas pokušavaju uvući u sukob, govoreći da smo ruske sluge na Balkanu”, rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na regiju.

“Hrvati kažu da provociramo u BiH. A šta smo tačno napravili, osim što šutimo na svakom koraku? Mnogima je bilo neočekivano da se Srbija razvija brže od Hrvatske, pa je danas BDP te dvije zemlje izjednačen. Vjerujem da ćemo prvi put biti i ispred njih. Logično je da nisu zadovoljni, ali ne i da različitim kampanjama optužuju Srbiju”, rekao je Vučić.

Govorio je i o stanju u EU po pitanju inflacije, ali i nestašice roba i hrane, kao i o opremljenosti Srbije.

“Kad političari iz EU govore o hrani, trebamo biti svjesni da imamo velik problem. Borba za sirovine je aktualna, a u slučaju većeg kaosa, postavlja se pitanje uvoza nafte u Srbiju”, dodao je Vučić.

Navodi da se iz susjednih zemalja čak stiže po brašno u Srbiju, ali i da dobijaju prijetnje od evropskih zemalja.

“Sa pšenicom, kukuruzom i uljem nemamo problem. Dolaze nam ljudi iz susjednih zemalja, pakiraju u aute i nose. Mnogi se služe trikovima da dođu do našeg ulja, jedna velika europska zemlja nam i prijeti da im izvezemo brašno, kažu nam ‘recite Vučiću da nam mora izvesti do večeras’. A mi im odgovorimo da nemamo vremena baviti se time i odgovorimo im za sedam dana”, tvrdi Vučić.

“… nadaju se da će Srbija biti kažnjena”
Dodatno se osvrće i na odnos Srbije prema agresiji na Ukrajinu, navodeći kako se većina regionalnih medija, ali i europskih, bavi Srbijom po ovom pitanju.

“Izmišljaju, lažu, a sve, ne zato što misle da nama upravlja Kremlj, već je u pitanju interes da se naša zemlja slomi. Računaju na punu dominaciju jedne sile, tako je i Biden rekao. Zato Amerikanci idu u dodatnu konfrontaciju s Kinom. Upravo na to računaju svi u okruženju, pa očekuju da će dobiti milost lidera novog svjetskog poretka, a nadaju se da će Srbija biti kažnjena. Ne smijemo biti bilo čiji potrčko, moramo sačuvati samostalnost i nezavisnost, ako hoćete, i zbog morala koji spominju u EU”, rekao je Vučić.

Dodaje da je Rusija, uz Kinu, štitila integritet Srbije.

“Nije nas Rusija bombardirala. Možemo li mi tako mali, u odnosu na cijelu EU, voditi svoju politiku? Dosad smo uspijevali”, zaključio je, prenosi ovo Index.

n1