KARDIOLOG OBJASNIO KAKO MESO DJELUJE NA ČOVJEKOVO SRCE: IZNENADIT ĆETE SE!

Zdravlje

Meso organa životinja bogato vitaminom B, željezom, cinkom, magnezijem, selenom, kolinom i vitaminima topivim u mastima.

Kardiolog dr. med. William Davis smatra da su nerijetko namirnice koje su dobre za crijeva, dobre i za srce. Zbog toga je dr. Davis naveo neke omiljene namirnice koje uvijek drži u frižideru, a koje mu pomažu u očuvanju zdravlja srca.

NIVO HOLESTEROLA

Kardiolog koji hvali meso? To je zaista neobično. Obično se ishrana za srce bazira na namirnicama biljnog porijekla, a to nerijetko znači i odbacivanje mesa kako bi se smanjio nivo holesterola u krvi te krvni pritisak.

Čak je studija objavljena u časopisu Journal of the American Heart Association dokazala da oni koji se drže ishrane s biljnim namirnicama mogu poboljšati kardiovaskularno zdravlje za 16 posto.

Međutim, Davis smatra da je organski uzgojeno meso (životinje koje su pasle travu) važan dio uravnotežene ishrane za zdravo srce. Meso organa životinja (jetra, jezik, pankreas, bubrezi itd.) je bogato vitaminom B, željezom, cinkom, magnezijem, selenom, kolinom i vitaminima topivim u mastima (A, D, E i K).

ISKORISTITE SVE

Moderni ljudi su postali toliko gadljivi da više ne jedemo mozak, srce, jezik ili jetru. Uz to radimo vrlo glupe stvari, na primjer kupujemo meso bez kosti, pileća prsa bez kože i ne koristimo nutrijente koji se nalaze u kostima i koštanoj srži. Kao ni kolagen i hijaluronsku kiselinu koji se nalaze u koži – rekao je Davis.
Odbacivanjem kože i kostiju životinja, kaže dr. Davis, zapravo odbacujemo dobrobiti mesa te savjetuje da sačuvate kosti, masnoće i napravite od toga variva i supe.

MAHUNARKE

Osim mesa njegova omiljena namirnica su i mahunarke. Grah, grašak, soja, leblebija treba da budu dio svakodnevnog jelovnika. Mahunarke su bogate vlaknima, a vlakna poboljšavaju zdravlje srce smanjenjem nivoa LDL (lošeg) holesterola. Osim toga, mikrobiomi u crijevima obožavaju ishranu koja se bazira na namirnicama biljnog porijekla. Mahunarke su posebno dobre jer sadrže prebiotička vlakna koja pomažu rastu dobre bakterije Akkermansia muciniphila.

ETERIČNA ULJA ZA JELO

Potrebna su dodatna istraživanja o unosu eteričnih ulja, ali mnoge kulture prakticiraju korištenje ulja i bilja za zdravlje. Zapravo, neka istraživanja smatraju da se unosom eteričnih ulja može smanijiti probavne tegobe.

Na primjer, eterično ulje peperminta podstiče zdravlje crijeva, dok ulje gorke narandže poboljšava zdravlje želuca. Međutim, nikako ih nemojte uzimati bez konsultacije s ljekarom ili nutricionistom jer treba biti vrlo oprezan.

Postoji specifičan način unošenja eteričnih ulja jer ih ne uzimate direktno – ističe Davis te dodaje kako je generalno pravilo: „Vodite računa o zdravlju crijeva i vaše srce bit će vam zahvalno“.
Isto tako, neka eterična ulja nikako ne smijete unositi, poput breze eukaliptusa…

hayat.ba