Ukrajinac preko fotografije na Twitteru saznao da su mu poginuli žena i djeca

Svijet

Ukrajinac preko fotografije na Twitteru saznao da su mu poginuli žena i djeca

UPOZORENJE: Priča kao i slike koje slijede u ovom tekstu izuzetno su uznemirujući. Nije namijenjeno mlađoj publici.

Strašni prizori stižu iz Ukrajine otkako je Rusija počela invaziju. Sve je više poginulih civila, među njima dosta djece.

Serhij Perebinis 6. marta 2022. godine je preko fotografije na Twitteru saznao najgoru i najbolniju vijest u svom životu – poginuli su mu supruga i dvoje djece. Svoju tragičnu priču podijelio je s gledateljima CNN-a.

S Tetianom je bio u braku 23 godine, a 2013. godine ponovno su se vjenčali, ovaj put u crkvi. Skupa su bili od srednje škole.

“Bila je vrlo vesela osoba. Ona je bila financijska direktorica velike američke firme.

Dosta vremena smo provodili skupa kao obitelj. Vozili bismo bicikle, zimi skijali, išli u našu vikendicu na selu gdje je ona voljela saditi cvijeće. Voljeli smo da naši vikendi budu vrlo aktivni”, rekao je Serhij.

Drugi dio priče rasplakao je CNN-ovu voditeljicu, ali i veliki broj ljudi širom svijeta. Serhij je bio u istočnoj Ukrajini kako bi brinuo o svojoj bolesnoj majci dok su supruga i djeca ostala u blizini Kijeva. Za to vrijeme komunicirali su i putem Google geolokacije i karti.

“Tog jutra sam primijetio da postoji neobična geolokacija između Kijeva i Irpina, a 20 minuta kasnije njen telefon se pomaknuo u bolnicu u Kijevu. Posumnjao sam da nešto nije uredu i zamolio sam prijatelja da ode u bolnicu i sazna ima li loših vijesti. I onda je na Twitteru bila vijest da je u Romanci bilo minobacačko granatiranje u kojem je poginula obitelj – otac, majka i dvoje djece. Na fotografijama sam prepoznao svoju djecu, njihovu odjeći i stvari. Nazvao sam prijatelja i rekao da su mi djeca mrtva, da njihova tijela leže na pločniku i pitao sam mogu li mi pomoći naći suprugu”, kazao je.

Nažalost, i supruga je bila mrtva. Tetiana, Mikita i Alisa su zajedno s crkvenim volonterom koji im je pomagao, Anatolijem Berežnijem ubijeni dok su jurili preko betonskih ostataka oštećenog mosta u njihovom gradu Irpinu, pokušavajući se evakuirati u Kijev. Njihove stvari – plavi kofer, sivi kofer i neki ruksaci – bili su razbacani pored njihovih tijela, zajedno sa zelenom torbicom u kojoj je bio mali pas koji je lajao.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lynsey Addario (@lynseyaddario)

Fotografija obitelji i gospodina Berežnija koji nepomično leži snimila je fotografkinja New York Timesa Lynsey Addario. Podijeljena je na Twitteru i tako je Serhij, ali i cijeli svijet saznao da meta ruskih napada jesu civili.

“Alisa i Mikita su bili normalna, vesela djeca. Moj sin je imao 18 godina i bio je na drugoj godini sveučilišta. Studirao je programiranje i želio je biti IT stručnjak. Moja kćer je imala devet godina. Voljela je plesati, slikati i učila je engleski”, kazao je dok je novinarka CNN-a jecala, piše N1 Hrvatske.

Sada živi s četiri obitelji iz Donbasa u kući u kojoj je njegova supruga trebala biti evakuirana. Među njima su i rođaci i njegova kumčad.

“Nećemo napustiti Kijev. Ostajemo do kraja”, poručio je.

Obitelj Perebinis je već jednom bila raseljena zbog rata, 2014. godine, kada su živjeli u Donecku na istoku, a Rusija je potaknula separatističku pobunu. Preselili su se u Kijev kako bi pobjegli od borbi i počeli obnavljati svoje živote. Nažalost, svoje snove nikad neće ostvariti.

radiosarajevo.ba