SVI KOJI IMAJU 30 GODINA NA OVU HRANU MORAJU DA ZABORAVE: Jednu jedete svaki dan, a razara vam organizam

Zdravlje

SVI KOJI IMAJU 30 GODINA NA OVU HRANU MORAJU DA ZABORAVE: Jednu jedete svaki dan, a razara vam organizam

Stručnjaci tvrde da žene ne bi trebalo da unose više od 25 grama šećera, a muškarci ne više od 38, a samo jedna čaša voćnog jogurta premašuje dnevnu dozu za oba pola

Većina ljudi ne razmišlja o zdravlju i pravilnoj ishrani sve do onda kada počnu da osećaju prve simptome koji su posledica nezdravog način života. Postoji stara izreka koja glasi: “Zdravlje se čuva kad ga imaš”, a sa njom su saglasni i stručnjaci.

S godinama se dešavaju promene u telu koje zahtevaju reviziju mnogih navika, uključujući i ishranu. Stručnjaci kažu da se naše telo kada napunimo 30 godina menja i da bi u skladu s tim trebalo promeniti i jelovnik.

Kako se bližimo srednjim godinama, raste rizik od razvoja brojnih bolesti, a ishrana u tome igra važnu ulogu. Pravilni odabir namirnica pomaže u prevenciji raznih bolesti kao što su dijabetes i bolesti srca.

Prema istraživanjima stručnjaka i nutricionista, ovu hranu bi trebalo da izbegavate kada napunite 30 godina. Stoga, krenite odmah i povećajte šanse da starost dočekate zdravi i u formi.

1. Voćni jogurt

Odlučili ste da smanjite unos slatkog? Mnogi izvori šećera kriju se u manje očiglednim namirnicama, poput hleba, kečapa i – voćnog jogurta. Da li ste znali da čaša voćnog jogurta zadrži više od 40 grama šećera?

Stručnjaci tvrde da žene ne bi trebalo da unose više od 25 grama šećera, a muškarci ne više od 38, a samo jedna čaša voćnog jogurta premašuje dnevnu dozu za oba pola. Umesto voćnog jogurta odaberite grčki jogurt i pomešajte ga sa svežim bobičastim voćem.

2. Beli hleb i peciva

Telo rafinirane ugljene hidrate pretvara u šećer, a zatim u glukozu. Glukoza je hranjiva supstanca koja oštećuje kolagen i druge proteine koji se bore protiv bora. S druge strane, integralne žitarice pomažu u održavanju nivoa šećera u krvi stabilnim, što doprinosi očuvanju telesne težine i mršavljenju.

3. Margarin

Margarin je pun transmasti, koje se povezuju sa srčanim bolestima i mogu ubrzati proces starenja jer kožu čine osetljivijom na ultraljubičasto zračenje.

4. Konzervirana hrana

Iako je jednostavna za upotrebu, tokom prerade se koristi mnogo štetnih aditiva, soli ili šećera. Dugotrajna upotreba konzervirane hrane nije samo vrlo štetna za zdravlje, već i ubrzava degeneraciju i starenje svih tkiva.

(espreso.co.rs)