Ukrajinska političarka: ‘Nikad nisam držala pušku u ruci, a sada je znam puniti žmirećki’

Svijet

Ukrajinska političarka: ‘Nikad nisam držala pušku u ruci, a sada je znam puniti žmirećki’

Punimo puške pa praznimo, pa opet punimo pa praznimo. Zatim se pripremimo i nišanimo. Napravila sam to barem sto puta i mislim da polako napredujem. Nadam se, otkrila je Kira Rudik

Video o obuci i oružju, o zaštiti kuće od udarnog vala te o tome kako su se naši životi promijenili tijekom rata. I o pobjedi naravno. Poručila je to ukrajinska zastupnica Kira Rudik uz video na društvenim mrežama u kojem u rukama drži pušku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Кіра Рудик (@kira.rudik)

– Ovo je kalašnjikov. Nikad nisam držala nešto ovakvo u ruci. Sada je napunjen i smrdi po metalu – pokazivala je publici pušku i metke s kojom ju je punila.

Zatim je objasnila kakvu je obuku prošla.

– Jednom kada naučite kako pucati iz jedne puške, znate kako i pucati iz svih. Tijekom vježbi isprobavamo razna oružja kako bi se naviknuli na njih.

Kako kaže, proces učenja nije lagan, ali se uz praksu savlada.

– Punimo puške pa praznimo, pa opet punimo pa praznimo. Zatim se pripremimo i nišanimo. Napravila sam to barem sto puta i mislim da dobro napredujem. Nadam se – otkrila je Kira.

Nije htjela otići, želi zajedno sa sugrađanima braniti Ukrajinu.

Za kraj je pokazala kako se zaštiti od krhotina nakon udara bombe.

– Moji prozori su zalijepljeni, jer u slučaju ako raketa pogodi obližnju zgradu tada će staklo pasti na pod i neće me pogoditi njegove krhotine – rekla je.

Ranije je za CNN komentirala kako je preko noći morala naučiti koristiti oružje.

– Živjela sam normalan život, a onda su Rusi napali. Moraš nešto učiniti, uzmeš pušku i naučiš pucati, rekla je za CNN.

– Naše žene štitit će Ukrajinu na isti način kao i naši muškarci. Za mene je ludo i neobično shvatiti da držim pištolj i da sam spremna nositi oružje, spremna otići i pucati u ljude – rekla je.

24sata