Rusi uništili ukrajinsko postrojenje za popravljanje avion

Svijet

Rusi uništili ukrajinsko postrojenje za popravljanje avion

Ruski projektili su pogodili ukrajinsko postrojenje za popravku aviona u Lavovu u zapadnom dijelu Ukrajine, gradu koji je postao utočište za izbjeglice koje bježe od rata.

Vozila hitne pomoći su ubrzo stigla do uništenog postrojenja udaljenog šest kilometara od centra grada nakon što su se začule tri snažne eksplozije. U napadu niko nije povrijeđen.

Ovo su najbliža ratna dejstva koja su zabilježena kod Lavova, ključne humanitarne rute i centra za stotine hiljada ljudi koje su potražile spas. Zapadni dio Ukrajine je dosad značajno mirniji u odnosu na ostatak zemlje. Rusija je započela invaziju na tri fronta, sa sjevera, istoka i juga, tako da su gradovi poput Lavova relativno netaknuti.

No, današnji napad bi mogao biti nagovještaj da se stvari mijenjaju, a u nedjelju je izvršen smrtonosni napad na vojnu bazu za obuku.

Gradonačelnik Lavova je potvrdio da je postrojenje za popravku aviona uništeno krstarećim projektilima. U vrijeme napada postrojenje nije radilo, a nalazi se veoma blizu Međunarodnog aerodroma Danilo Halicki. Sam aerodrom nije pogođen.

Ukrajinske zračne snage su saopćile da su projektili ispaljeni s Crnog mora, bilo ih je ukupno šest, ali su dva uništena protivavionskom projektilima.

klix.ba