Putin sa stadiona na kojem su ‘vatreni’ osvojili srebro na SP-u: ‘Mi samo želimo zaustaviti rat’

Svijet

Putin sa stadiona na kojem su ‘vatreni’ osvojili srebro na SP-u: ‘Mi samo želimo zaustaviti rat’

Na Lužniku je Putina dočekalo više od 95.000 ljudi. Držao je govor ispred transparenta na kojem je pisalo ‘Za svijet bez nacizma, za Rusiju

Kapacitet stadiona Lužniki na kojem je Hrvatska 2018. godine osvojila srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji je 81.000 sjedećih mjesta. Danas, povodom 8. obljetnice ponovnog ujedinjenja Krima i Sevastopolja s Rusijom bilo više od 95.000 ljudi, ako je vjerovati ruskim medijima. Uz to, 100.000 ljudi bilo je izvan stadiona.

– Rusija, Rusija – skandiralo se stadionom na poticaj voditelja. Rusi obojeni, obučeni i ukrašeni u bijelim, plavim i crvenim bojama.

Ruski pjevači zabavljali su razdraganu publiku koja je očito zaboravila da se nešto zapadnije događa teški rat. Gost dana svakako je bio ruski predsjednik Vladimir Putin, čiji se dolazak isprva nije očekivao, ali on je sve iznenadio i odlučio ipak doći, pišu ruski mediji. Ovime su, kako navode mediji, htjeli pružiti podršku ruskom narodu, Donbasu te ruskoj vojsci koja provodi specijalnu akciju u Ukrajini.

Kada se pojavio Putin nastao je muk. Tišina. Sakrila se glazba koja je do nedavno zabavljala ljude.

– Mi smo multinacionalni narod Ruske Federacije – rekao je šef države izlazeći na pozornicu.

– Stanovnici poluotoka Krim željeli su živjeti na svojoj zemlji, sa svojom povijesnom domovinom, s Rusijom – rekao je Putin. Naveo je kako su Krimljani učinili pravu stvar postavljajući snažan otpor na putu neonacistima.

– Rusija je učinila mnogo za podizanje Krima i Sevastopolja. Oni su morali biti izvučeni iz svoje ponižavajuće države kao dio Ukrajine – dodao je.

– Igrom slučajnosti, početak specijalne akcije bio je na isti dan kao rođendan… – rekao je usred govora Putin, kratko se zamislio te nastavio dalje pričati.

Posebno je nahvalio herojstvo ruske vojske koja ratuje u Ukrajini.

– Svi se međusobno pokrivamo, ovakvo zajedništvo nije odavno viđeno. Mi samo želimo zaustaviti rat – poručio je.

24sata