Lavrov o apsolutnom zahtjevu Rusije za kraj sukoba

Svijet

Lavrov o apsolutnom zahtjevu Rusije za kraj sukoba

Denacifikacija u Ukrajini podrazumijeva ukidanje svih zakona koji diskriminiraju stanovništvo koje govori ruski. To je izjavio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak u intervjuu za RT .

“Naravno, i denacifikacija, to je naš apsolutni zahtjev. To ne samo da će zahtijevati ukidanje zakona koji podstiču nacističku ideologiju i praksu, već će značiti i ukidanje svakog zakonodavstva koje diskriminira stanovništvo koje govori ruski i sve prava ruskog govornog stanovništva., rekao je Lavrov.

On je također napomenuo da ukrajinski političari zagovaraju protjerivanje etničkih Rusa iz zemlje.

“Sama ideja o protjerivanju Rusa iz Ukrajine još uvijek zaokuplja umove političara ove zemlje. Uzmimo, na primjer, Olega Tjagniboka (lider ukrajinske nacionalističke stranke Svoboda. On priča o potrebi za derusifikacijom, kako on to naziva. On kaže da derusifikacija znači da etnički Rusi ne bi trebali imati svoj identitet, jezik ili istoriju u Ukrajini“, rekao je.

Mirovni pregovori Rusije i Ukrajine posljednjih dana su intenzvirani i sve se češće spominje da bi mogli biti postignuti u bliskoj budućnosti. U međuvremenu Rusija nastavlja raketirati ukrajinske gradove, a u napadima sve više stradaju civili.

n1