KRČENJE STOMAKA MOŽE BITI OPASNO! Evo odakle dolaze TI ZVUKOVI

Zdravlje

KRČENJE STOMAKA MOŽE BITI OPASNO! Evo odakle dolaze TI ZVUKOVI

Uz ovo “normalno” krčenje, razlikujemo i ono krčenje za koje ne znamo čime je izazvano, nekad nismo sigurni ni je li poteklo iz našeg želuca i creva ili od kolege koji sedi do danas. Krčenje iz predela želuca normalno je kada nismo jeli, pa krčenje ispada kao obrambeni mehanizam želuca i našeg organizma – viče nam da je vreme da se nahranimo, piše Ordinacija.hr.

Uz ovo “normalno” krčenje, razlikujemo i ono krčenje za koje ne znamo čime je izazvano, nekad nismo sigurni ni je li poteklo iz našeg želuca i creva ili od kolege koji sedi do danas.

Krčenje u želucu i crevima normalna je pojava i znači da naš probavni sastav uspešno odrađuje svoj zadatak. Nakon jela, krčenje znači da se hrana procesuira ili da vazduh i tekućina prolaze kroz creva. Za te zvukove zaslužna je peristalika, što znači da dolazi do kontrakcije mišića cevastog organa čiji je zadatak usmeravanje hrana prema izlaznom otvoru.

No, uzrok krčenja može ležati i u novim lekovima, pogotovo ako se radi o laksativima ili u alergiji na određenu hranu. Ove su “vrste krčenja” uvek praćene drugim simptomima, poput bola u trbuhu, proliva, krvi u stolici, kao i otekline.

Ako dođe do pojave ovih simptoma, potrebno je posetiti doktora koji će vas najverovatnije uputiti na gastroskopiju ili kolonoskopiju. Ako je jedini “simptom” krčenja želuca i creva, retko se radi o ozbiljnom problemu, a može biti samo da krčenje podstiču i stresne situacije. Ako vam se ovo događa baš u vreme kada imate nešto važno, to nije slučajno.

Osim toga, krčenje može podstaknuti i sama pomisao ili pogled na hranu, jer mozak šalje signale u trbuh i creva koji pokreću probavu. Krčenje možete zaustaviti toplim čajem od đumbira ili mente, a najvažnije je ne razmišljati o intenzitetu krčenja jer će se zbog toga samo pojačati.

Takođe, ako ste tokom dana uneli previše šećera u organizam – oni mogu biti uzročnici glasnog krčenja. Na primer, fruktoza koja se nalazi u voćnim i gaziranim sokovima, kao i sorbitol, šećer koji se nalazi u mnogim voćima, ali i koji se koristi kao veštački šećer u mnogim namirnicama posebno napravljenim za dijabetičare.

(espreso.co.rs)