Džo Bajden potpisao: SAD šalje 800 miliona dolara pomoći Ukrajini

Svijet

Džo Bajden potpisao: SAD šalje 800 miliona dolara pomoći Ukrajini

Novonajavljeni paket obuhvata 800 protivvazdušnih sistema, uključujući sisteme većeg dometa u odnosu na ranije isporučene, 9.000 protivoklopnih sistema i 7.000 komada malokalibarskog vatrenog oružja

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) odobrio je u srijedu 800 miliona dolara za pomoć Ukrajini kako bi ojačala svoje snage.

– Američki narod odgovara na poziv predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog (Zelensky) za više pomoći, više oružja Ukrajini za odbranu, više alata za borbu protiv ruske agresije. I to je ono što radimo – rekao je Bajden u Bijeloj kući.

Svijet ujedinjen u podršci Ukrajini

Novonajavljeni paket pomoći Ukrajini obuhvata 800 protivvazdušnih sistema, uključujući sisteme većeg dometa u odnosu na ranije isporučene, 9.000 protivoklopnih sistema i 7.000 komada malokalibarskog vatrenog oružja.

– Svijet je ujedinjen u podršci Ukrajini i našoj odlučnosti da natjeramo (ruskog predsjednika Vladimira) Putina da plati veoma visoku cijenu. Amerika predvodi ovaj napor, zajedno sa našim saveznicima i partnerima, pružajući ogroman nivo bezbjednosne i humanitarne pomoći koju danas dodajemo i nastavit ćemo činiti više u danima i sedmicama koji su pred nama – rekao je Bajden.

Rastuće naoružavanje i pomoć

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Najmanje 726 civila je ubijeno, a 1.174 ranjeno u Ukrajini od početka rata. Istovremeno, više od tri miliona ljudi izbjeglo je u susjedne zemlje, prema procjenama Ujedinjenih nacija.

– I mi to ne radimo sami. Naši saveznici i partneri su se pojačali kako bi pružili značajne pošiljke sigurnosne pomoći i nastavit će pomagati i u olakšavanju ovih isporuka. Sjedinjene Američke Države i naši saveznici i partneri u potpunosti su posvećeni rastućem naoružavanju i pomoći Ukrajincima. Doći će sve više kako budemo nabavili dodatne zalihe opreme koju smo spremni prenijeti – rekao je Bajden.

avaz.ba