Čečenski vođa odgovorio Musku: “Ne bih savjetovao da se obračunavaš…”

Svijet

Čečenski vođa odgovorio Musku: “Ne bih savjetovao da se obračunavaš…”

Čečenski vođa Ramzan Kadirov odgovorio je tehnološkom milijarderu Elonu Musku koji je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu putem Twittera ponudio borbu oko sudbine Ukrajine. Kadirov, Putinov saradnik koji vlada ruskom pokrajinom Čečenijom, uvjeren je kako bi Musk doživio brzi poraz.

“Ne bih ti savjetovao da se obračunavaš s Putinom”, poručio je Kadirov putem Telegrama, predloživši Musku načine kojima može ojačati.

Inače, ukrajinski i ruski mediji izvijestili su kako čečenski vojnici sudjeluju u agresiji na Ukrajinu. Kadirov tvrdi kako je i sam bio na bojnome polju.

Istaknuo je Putinove sposobnosti u judu, pri čemu je ruskog predsjednika okarakterizirao kao “svjetskog stratega i političara, pošast Zapada i SAD”, a Muska kao “biznismena i tviteraša.” Putinova bi pobjeda nad Muskom čak bila nesportski čin, dodao je čelnik Čečenije, koji je tu pokrajinu na upravljanje dobio 2011. godine od strane ruskog predsjednika.

Umjesto toga, Kadirov je šaleći se poručio kako bi Musk trebao proći obuku na jednoj od njegovih akademija te u jednome od niza borilačkih klubova koje je nazvao po svome ocu, bivšem čečenskom vladaru Ahmatu Kadirovu. Kadirove borbene jedinice stekle su zastrašujuću reputaciju, no Business Insider ističe analizu instituta New Lines prema kojoj “njihova operativna učinkovitost nije opravdana.”

Glede agresije na Ukrajinu, Kadirov je više puta pozvao na oštrije napade s obzirom na to da je frustriran teškim napredovanjem Rusije. Tvrdio je, također, da se sa svojim vojnicima nalazio blizu Kijeva, iako nije imao dokaze.

Prema Human Rights Watchu, Kadirov je predvodio suzbijanje LGBTQ prava. Poznat je po širokoj upotrebi mučenja, prisilnih nestanaka i izvansudskih ubojstava. Putin sve to tolerira, zaključuje Business Insider, a prenosi Index.hr.

radiosarajevo.ba