Zašto nas bole kosti i mišići na promjenu vremena: A evo kako da se riješite boli zauvijek

Zdravlje

Zašto nas bole kosti i mišići na promjenu vremena: A evo kako da se riješite boli zauvijek

Nagla promjena vremena i zahlađenje mnogima je donijelo i – reumu. I stari i mladi se posljednjih dana žale na bol u kolenima, ramenima, kukovima, a da i ne znaju pravi razlog za to.

Kako je ovo veoma učestala pojava u našem društvu, upitali su ljekara za medicinsko objašnjenje fenomena da, čim naiđe vlažno i hladno vrijeme, osjećamo bolove u mišićima i zglobovima.

– Vazduh pritiska naše tijelo, a pritisak u našem organizmu (krvni pritisak, pritisak u tkivima…) u ravnoteži je sa spoljašnjim pritiskom. S povećanjem vlage u vazduhu smanjuje se pritisak vazduha. Tokom vlažnog vremena vazduh manje pritiska naše telo.

Tako naša tkiva mogu da se pojačano šire, odnosno da oteknu. Kada zglobovi, mišići, tetive i druga tkiva oteknu, to izaziva bol – objasnio je za Kurir reumatolog prof. dr Nemanja Damjanov. Navodi i zbog čega se promena vremena najviše osjeća u kukovima, ramenima i koljenima.

Lijek protiv bolova nije trajno rješenje:

Dr Damjanov ističe i da je veoma važno otkriti tačan uzrok zapaljenja i leijčiti uzrok kad god je to moguće, a često jeste: – Uzimanje samo lijekova protiv bolova može da privremeno smanji ili ukloni tegobe, ali, po pravilu, ne rješava problem trajno. Zato je presudno da ljekar procijeni koji način liječenja je najbolji za vas.

– Kukovi, koljena i ramena su najveći zglobovi i okruženi su najvećim mišićima našeg tijela – navodi on i dodaje da su bolne tačke kada se vrijeme mijenja i ranije povrede, ožiljci i zapaljenja tkiva.

– Nakon povreda ostaju oštećenja tkiva, ožiljci i manji otoci povređenog tkiva. Zapaljena tkiva su takođe otečena. Sa padom pritiska vazduha tokom vlažnog vremena ovi otoci se pojačavaju i javlja se bol, ili se već prisutan bol pojačava – kaže dr Damjanov i objašnjava kako se ovaj problem liječi:

– Postoji više različitih lijekova koji mogu da smanje zapaljenje i otok tkiva, te da smanje bolove. Osim lekova, postoje i drugi načini liječenja, uključujući i fizikalnu terapiju. Najvažnije je spriječiti povrede i zapaljenja tkiva. Ako ovi problemi već postoje, treba ih uporno liječiti i zaliječiti, te tako izbjeći tegobe koje nastaju s vlažnim i hladnim vremenom. Liječite se isključivo na osnovu savjeta ljekara!

(novi.ba)