Ušli u kredit, pa očajnički grcali u DUGOVIMA: Živeli smo sa 140 DINARA dnevno, ovako smo se izvukli

Zanimljivosti

Ušli u kredit, pa očajnički grcali u DUGOVIMA: Živeli smo sa 140 DINARA dnevno, ovako smo se izvukli

Bračni par Riki i Naomi Vilis iz britanskog Hala otkrio je kako su morali da žive sa manje od 1 funte dnevno (oko 14o dinara) nakon što su izgubili posao, a pritom nagomilali dugove na kreditnim karticama i kreditima.

Njih dvoje vode popularni blog “Skint Dad” i sada pomažu drugima kako da se iskobeljaju iz dugova, dajući im razne savete za uštedu.

Njihove nevolje su počele kada je Riki izgubio posao kao operater mašina u štampariji, a sledeće godine Naomi je takođe dobila otkaz u osiguranju.

Bez novca, brzo su nagomilali 43.000 funti dugaa, prenosi The Express.

Vrhunac je dostignut kada su im se iste nedelje pokvarili automobil i frižider sa zamrzivačem, što je anuliralo njihovu preostalu ušteđevinu, povećavši im gomilu duga.

– Znali smo da će otplate kredita sve pojesti, ali nismo imali izbora. Odatle je samo nastavilo da se razvija – kazao je Riki.

Četvoročlana porodica je dotakla dno kada je Riki shvatio da moraju da žive sa manje od 1 funte dnevno.

– Napravili smo listu, a prioritet nam je bilo hranjenje naše dve ćerke Danijele, zatim pelene jer je Kloi još bila beba. Hrana za nas dvoje tek je bila na trećem mestu – navode supružnici.

Riki, koji sada ima 42 godine, te noći je otišao u krevet i plakao. Kako kaže, osećao se kao da je izneverio svoju porodicu.

Riki i Naomi (37) započeli su svoj put nazad ka solventnosti tako što su nemilosrdno pretraživali svoje bankovne izvode kako bi smanjili svu nebitnu potrošnju.

– Pobrinuli smo se da ne potrošimo ni peni na proizvode ili usluge koje nam nisu apsolutno bile potrebne. To nam je uštedelo hiljade funti godišnje – naveo je Riki.

Postavili su individualne planove plaćanja sa kreditorima, koristili aplikacije za uštedu novca kao što je “Freecicle”, prodavali stvari i držali se jeftinih planova obroka. Zahvaljujući svom štedljivom načinu života, oslobodili su se dugova za samo četiri godine.

Riki i Naomi postavili su blog “Skint Dad” kako bi pomogli drugima da se vrate u finansijski kolosek. Sada njihovi saveti za uštedu novca pomažu stotinama hiljada pratilaca dok troškovi života vrtoglavo rastu.

– Biće ovo zaista teška godina za mnoga domaćinstva. Možda izgleda nemoguće prebroditi oluju, ali postoje stvari koje možete učiniti da ublažite pritisak – tvrdi Naomi.

(objektiv.rs)