Htela da ima decu sa mrtvim mužem, pa uradila nešto krajnje morbidno: Sud je odlučio u njenu korist

Zanimljivosti

Htela da ima decu sa mrtvim mužem, pa uradila nešto krajnje morbidno: Sud je odlučio u njenu korist

Priča o majci koja se borila za pravo na decu koristeći s*ermu svog mrtvog muža mogla bi komotno da bude ispričana u nekom novom dokumentarcu ili TV drami.

Dajan Blud (50) iz Notingemširu, dobila je značajan pravni spor 1997. godine, kada joj je dozvoljeno da posthumno uzme sp*rmu njenog muža nakon što je sakupljena dok je on bio u komi.

Stiven Blud je umro u 30. godini od bakterijskog meningitisa 1995. godine, a sp*rma mu je prikupljana pre nego što je umro, ali bez njegovog pismenog pristanka.

Pojavljujući se u emisiji ITV sa sinovima Lajamom (23) i Džoelom (19) na obeležavanju 25 godina od izricanja presude, Dajan je rekla da za ovaj slučaj postoji više interesovanja nego ikada ranije.

– Kako vreme prolazi, ovaj slučaj ulazi u pravne knjige i mislim da je zanimljivo upoznati ljude koji su bili uključeni. Pričalo se o tome da se možda radi dokumentarni film i drama, kako vreme odmiče, to dobija na zamahu. Nisam očekivala da ću o tome pričati 25 godina kasnije – započela je priču Dajan.

Na pitanje da li bi voleli da se njihova priča prikazuje na ekranu, ona je rekla dda bi to bilo nešto neverovatno.

U Velikoj Britaniji postoji regulisan Zakon o humanoj oplodnji i embriologiji iz 1990. Kada osoba pristane na skladištenje njenih jajnih ćelija, sp*rme ili embriona, ona mora odlučiti šta će se dogoditi ako umre ili postane mentalno nesposobna.

(objektiv.rs)