Ukrajinci: Ispred Kijeva čečenski “odredi za blokadu”, sprečavaju bijeg Rusa

Svijet

Ukrajinci: Ispred Kijeva čečenski “odredi za blokadu”, sprečavaju bijeg Rusa

Član vrhovnog vijeća ukrajinskog parlamenta Fedor Venislavski tvrdi da su kod Kijeva postavljeni čečenski “odredi za blokadu” koji za cilj imaju spriječiti povlačenje ruske vojske. Kako kaže, cilj tih odreda je i pucati po vojnicima koji se pokušaju povući.

Venislavski navodi kako se na periferiji Kijeva nalaze odredi “kadirovaca”, kako Ukrajinci nazivaju čečenske borce po njihovom predsjedniku Ramzanu Kadirovu, koji tjeraju ruske vojnike na borbu protiv domaćih oružanih snaga i ne dozvoljavaju im da se povuku, prenose ukrajinski mediji.

“Postoje podaci da se u okupatorskim snagama stvaraju ‘odredi za blokadu’. Odnosno, ponavljaju se staljinističke i hitlerovske metode ratovanja”, ističe Venislavski.

Također tvrdi da Čečeni slično rade i u drugim dijelovima Ukrajine, kao u blizini Kijevskog mora, Irpina, Gostomela i Buče.

“Pokušavaju zaustaviti Ruse koji izbjegavaju sukobe sa ukrajinskim trupama”, navodi Fedor Venislavski.

I na kraju najavljuje “potpuno drugačiji rat Ukrajine”.

“Možete biti optimistični, iako je neprijatelj moćan, ali nije nepobjediv. Naše oružane snage to savršeno pokazuju. U bliskoj budućnosti ćemo pokazati potpuno drugačiji rat, od kojeg će osvajači biti užasnuti”, otkriva Venislavski, prenose mediji.

n1