Letjelicu nismo mogli detektirati jer nije imala transponder

Zanimljivosti

Letjelicu nismo mogli detektirati jer nije imala transponder

U HKZP dodaju da su naknadnim pregledom podataka s primarnog radara na lokaciji Pleso detektirani radarski odrazi i putanja koji odgovaraju vremenu i lokaciji pada bespilotne letjelice

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) priopćila je u petak da bespilotna letjelica, koja je u četvrtak navečer ušla u hrvatski zračni prostor i pala u Zagrebu, nije imala transponder pa je stoga HZKP nije detektirao sekundarnim radarima koji se koriste za nadzor zrakoplova.

HKZP je pojasnio da je u Hrvatskoj, radi osiguranja nadzora kontroliranog zračnog prostora, propisana obveza korištenja sustava za aktivnu detekciju (transpondera) za sve zrakoplove koji ulaze u hrvatski zračni prostor te da zrakoplovi bez transpondera nisu vidljivi za sustav kontrole zračnog prometa.

U HKZP dodaju da su naknadnim pregledom podataka s primarnog radara na lokaciji Pleso detektirani radarski odrazi i putanja koji odgovaraju vremenu i lokaciji pada bespilotne letjelice.

HKZP u sklopu operativnih usluga u zračnom prometu pruža usluge kontrole zračnog prometa unutar zračnog prostora Hrvatske zrakoplovima čije su rute unaprijed poznate putem predanog plana leta, navodi se u priopćenju.

POGLEDAJTE VIDEO: MILANOVIĆ O BESPILOTNOJ LETJELICI

24sata