Ukrajini stiže novo oružje: Ispaljuje najbrže rakete kratkog dometa na svijetu

Svijet

Ukrajini stiže novo oružje: Ispaljuje najbrže rakete kratkog dometa na svijetu

Wallace je dodao da se sada treba vidjeti kako će se STARStreak dostaviti Ukrajini te kako će se ukrajinske vojnike naučiti kako se njime rukuje

Velika Britanija odlučila je Ukrajini poslati svoje prijenosne protivzračne projektile STARStreak, javlja DefenseNews.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace u srijedu je rekao da vlada razmatra slanje STARStreaka, ali je kasnije u danu rekao da je okvirna odluka o slanju donesena.

Wallace je dodao da se sada treba vidjeti kako će se STARStreak dostaviti Ukrajini te kako će se ukrajinske vojnike naučiti kako se njime rukuje.

“Ključno je da Ukrajina zadrži sposobnost letenja kako bi suzbila ruski zračni napad”, rekao je Wallace zastupnicima u parlamentu te dodao da je ukrajinska vlada od Britanije zatražila STARStreak.

“Vjerujemo da će to oružje ostati u okviru definicije odbrambenog oružja. Omogućit ćemo ukrajinskim snagama da bolje brane svoje nebo”, ustvrdio je ministar.

STARStreak je britanski prijenosni sustav protuzračne obrane (MANPADS) proizvođača Thales Air Defense. Također je poznat kao STARStreak HVM (raketa velike brzine). Nakon lansiranja, raketa se ubrzava na više od 4 Macha, što je čini najbržom raketom zemlja-zrak kratkog dometa na svijetu. STARStreak je u službi Britanske vojske od 1997. godine.

Wallace je zastupnicima u britanskom parlamentu rekao da će Britanci Ukrajini poslati i nešto protivtenkovskih raketa Javelin te medicinske potrepštine i paketiće hrane.

Britanski je ministar parlamentarcima rekao da Rusi u sukobima s Ukrajincima koriste nenavođene projektile te da je aktivirano 95 posto vojnika koji su bili pozicionirani oko Ukrajine. Dodao je da Moskva pokušava potaknuti privatne ruske vojnike iz organizacija poput Grupe Wagner da se uključe u rat.

STARStreak je drugo značajno oružje koje je Britanija poslala Ukrajini. Prije toga im je poslala lagano protutenkovsko oružje sljedeće generacije (NLAW). Wallace je parlamentarcima rekao da je Britanija Ukrajini dosad poslala 3615 NLAW raketa te da će im ih nastaviti slati. Ministar je rekao da spomenuto oružje šalje iz britanskih skladišta.

fokus.ba