Potez s kojim ćete u 90 sekundi opustiti ukočeni vrat

Zdravlje

Potez s kojim ćete u 90 sekundi opustiti ukočeni vrat

Ukočeni vrat može nas mučiti kada spavamo u nepravilnom položaju, kada dugo sjedimo za računalom ili u automobilu, ali i kada smo dugo pod utjecajem klima-uređaja.

Bol koju osjećamo kada imamo ukočeni vrat zapravo je posljedica skraćivanja vratnog mišića, do čega dolazi kada vrat držimo u neprirodnom položaju, bilo kada smo budni ili kada spavamo.

Tako, primjerice, bol u vratu možemo osjećati kada spavamo na jastuku koji je prenisko ili previsoko te kada spavamo na trbuhu s glavom okrenutom na stranu. U takvim situacijama mišić u vratu se skraćuje i osjećate bol kada okrenete vrat.

Tri rješenja za ukočeni vrat donosi američki kiropraktičar dr. Alan Mandell. Možete isprobati samo jednu vježbu ili sve tri. Vježbe djeluju jer se njima produljuje vratni mišić.

Vježba 1

Prstima suprotne ruke od strane vrata koja vas boli (desna ruka / lijeva strana vrata, lijeva ruka / desna strana vrata) pritisnite vrat i okrenite glavu u stranu dok ne osjetite bol.

Dok pritišćete prstima bolno mjesto, okrenite glavu što više možete u stranu.
Zatim prstima povucite mišić vrata prema unutarnjoj strani, odnosno prema ključnoj kosti. Povucite mišić sa što više točki na vratu.

Vježba 2

Kao i u prvoj vježbi, rukom suprotnom od strane vrata koja vas boli primite se za vrh glave, okrenite glavu za 45 stupnjeva i povucite je prema dolje.
Zadržite 15 do 20 sekundi, opustite te opet povucite još više i zadržite 15 do 20 sekundi. Vratite glavu ravno te je ponovno povucite prema dolje, zadržite 15 do 20 sekundi, opustite pa povucite još jače.

Vježba 3

U ovoj vježbi koristi se ista ruka kao i bolna strana vrata (desna ruka / desna strana vrata, lijeva ruka / lijeva strana vrata). Ruku stisnite u šaku, pritisnite je u vrat gdje vas boli te nagnite glavu na šaku.

Pustite da šaka prodre u vrat, a znat ćete da radite dobro kada osjetite bol. Zadržite u ovom položaju 15 do 20 sekundi.

radiosarajevo.ba