STOMATOLOZI OBJASNILI: EVO KOJE JE DOBA DANA NAJGORE ZA PRANJE ZUBA

Zdravlje

STOMATOLOZI OBJASNILI: EVO KOJE JE DOBA DANA NAJGORE ZA PRANJE ZUBA

Možda vam se čini logičnim prati zube odmah nakon obroka – kad su uprljani hranom, ali stomatolozi upozoravaju da je pranje zuba odmah nakon jela doista loše.

To je zato što probava započinje u ustima, što stvara kiselo okruženje, a to nije najbolje za pranje zuba – kaže stomatologinja Jeannie Grecco.
Kada jedete hranu koja sadrži šećer (ili jednostavni škrob koji se u ustima razgrađuje na šećer), bakterije koje uzrokuju karijes u ustima, hrane se šećerima i proizvode kiselinu. Kada su vaši zubi izloženi jako kiseloj okolini, privremeno slabe vašu caklinu (tvrdu, vanjsku površinu zuba) uzrokujući gubitak minerala – objašnjava Jin Lin, DMD, vlasnik dječije stomatologije “Hurst”.
Dodaje da trljanje cakline četkicom za zube kada je u ovom oslabljenom stanju može dodatno oštetiti caklinu, piše MSN, a prenosi 24sata.

Pričekajte sat vremena nakon jela da operete zube

Ponekad želite oprati zube nakon sitnog međuobroka, naročito ako je komadić hrane vidno zapeo na njima, ali Američko zubarsko udruženje (ADA) preporučuje da pričekate najmanje sat vremena nakon jela kako biste oprali zube. Ljekar Neil J. Gajjar, bivši predsjednik Akademije opće stomatologije, kaže da ovoliko vremena “omogućava da tijelo neutralizira kiselu okolinu koju je možda stvorila kisela hrana koja je unesena”.

Ovaj pomak natrag na neutralni pH rezultat je sline koja sadrži antitijela koja se bore protiv bakterija koje uzrokuju karijes, objašnjava Gajjar. Čekajući sat vremena, slini dajete dovoljno vremena da odradi svoj posao.

Više bakterija zbog četkanja u krivo vrijeme

Također, ako svom tijelu ne date dovoljno vremena da neutralizira bakterije koje uzrokuju karijes, mogli biste četkanjem na kraju potisnuti povišenu količinu bakterija u prostor između zuba.

Tada bi bakterije mogle ostati na mjestima do kojih je teško doći četkicom za zube, što bi im omogućilo da se sakriju i naštete zubima – dodaje Gajjar.
Ako želite očistiti zube nakon jela kako biste osvježili dah, stomatolozi savjetuju korištenje konca, pijenje vode ili, pak, žvakanje žvakaće gume bez šećera.

Jin, također, preporučuje ispiranje “usta mješavinom vode i malo sode bikarbone kako bi se neutralizirale kiseline”.

Idealno je zube četkati svakih 12 sati – ako ne stignete češće

Idealno je svakih dvanaest sati četkati zube – kaže dr. Ellie Phillips.
Dodaje da je posebno opasno preskočiti pranje zuba prije nego što odete u krevet.

To je najopasnije vrijeme za zube, jer vam se smanjuje protok sline, a usta postaju kiselija. A mnogi ljudi noću dišu na usta čineći da im se usta još osuše, dok je slina glavni zaštitnik naših osmijeha – objašnjava Phillips.

hayat.ba