Bajden potvrdio: SAD zabranjuje uvoz ruske nafte i plina

Svijet

Bajden potvrdio: SAD zabranjuje uvoz ruske nafte i plina

Naši partneri u EU se možda neće moći pridružiti ovim sankcijama, ali radimo na dugotrajnim strategijama kako i oni više ne bi bili ovisni o ruskom plinu

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) odlučio je zabraniti uvoz ruske nafte, pooštravajući sankcije ruskoj ekonomiji kao odmazdu za njenu invaziju na Ukrajinu.

Taj potez uslijedio je nakon molbi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog američkim i zapadnim zvaničnicima da prekinu uvoz, što je bio očigledan propust masovnih sankcija koje su Rusiji uvedene zbog invazije. Izvoz energije zadržao je stalan priliv gotovine u Rusiju uprkos inače ozbiljnim ograničenjima za njen finansijski sektor.

U svom obraćanju Bajden je istakao da je ovaj potez imao snažnu podršku u Kongresu.

– Donijeli smo ovu odluku u bliskoj konzultaciji sa svojim partnerima u EU. Naši partneri u EU se možda neće moći pridružiti ovim sankcijama, ali radimo na dugotrajnim strategijama kako i oni više ne bi bili ovisni o ruskom plinu. Ovo je korak koji poduzimamo da pritisnemo Putina još više. Razgovarao sam nekoliko puta sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim – rekao je Bajden.

U toku svog obraćanja Bajden se osvrnuo i na rusku ekonomiju. Ponovio je da su SAD oformile poseban tim za borbu protiv ruskih oligarha.

– Oni su zajedno sa Putinom ilegalno zaradili bogatstvo, sada treba da podijele i sankcije – istakao je Bajden, i nastavio:

Ruska agresija nas sve košta i nema mjesta za profitere.

Ovaj tekst će biti dopunjen.

avaz.ba