AKO PRIMETITE OVO NA RIBI, ODMAH MORATE DA JE BACITE: Nikako NE SMETE DA JE JEDETE, POKVARENA JE!

Zanimljivosti

AKO PRIMETITE OVO NA RIBI, ODMAH MORATE DA JE BACITE: Nikako NE SMETE DA JE JEDETE, POKVARENA JE!

Doznaj još trikova koji će ti pomoći prepoznati svežu ribu. Ubrzo nakon ulova, kod ribe nastupaju biohemijski i mikrobiološki procesi koji mogu dovesti u pitanje njenu svežinu i kvalitet.

Prvi korak u oceni svežine ribe jeste procena njene kože. Što je pigmentacija na koži bleđa i bez sjaja to je riba starija. Doznaj još trikova koji će ti pomoći prepoznati svežu ribu.

Nutritivno bogata namirnica:

Nutritivno, riba je namirnica iznimne vrednosti, naročito bogata esencijalnim i blagotvornim omega-3 masnim kiselinama te visokovrednim belančevinama. Ipak, riba je i lako pokvarljiva namirnica, podložna mnogim čišćenjima. Ubrzo nakon ulova, kod ribe nastupaju biohemijski i mikrobiološki procesi koji mogu dovesti u pitanje njenu svežinu i kakvoću. Stoga je pri odabiru, iznimno važno prepoznati svežu i zdravstveno ispravnu ribu kako bi mogli bez bojazni uživati u njenim blagodatima.

Koraci u prepoznavanju svežine ribe:

Pravi znalci već po stanju očiju mogu prepoznati svežinu ribe pa tako sveža riba ima izbočene oči, prozirnu rožnjaču i crnu blistavu zenicu. Sa svakim danom stajanja oči gube sjaj i prozirnost, a ukoliko naiđeš na ribu s mlečnom bojom i zamućenom rožnjačom te zenicom sive boje zaobiđi je u širokom luku jer je zasigurno pokvarena. I škrge nam mogu otkriti svežinu ribe pa biraj one sa škrgama svetle boje bez sluzi, a izbegavaj one sa škrgama žućkaste boje i sluzi mlečne boje. I sam miris škrga nas može navesti na pravi put, ako osetiš miris morskog bilja reč je o svežoj ribi, neutralan miris nije razlog za brigu, ali kiseli miris nalik mirisu kupusa, svakako jeste.

Ako riba nije očišćena njenu svežinu možeš prepoznati i po stanju unutrašnjih organa. Crveni bubrezi i ostali unutrašnji organi prepoznatljiv su znak sveže ribe, a svaki gubitak crvene boje ili znak smeđe boje, razlog su za uzbunu.

Kod filetirane ribe svežinu je nemoguće oceniti pomoću stanja očiju ili škrga pa se važno koncentrisati na sam izgled mesa. Ako je ono čvrsto i elastično, glatke površine, prozirne i sjajne boje pred tobom je sveža riba. Svaka promena na boji i elastičnosti mesa znak su starosti ribe, a ona mutne boje i mekanog mesa valja izbegavati.

(espreso.co.rs)