UN-ov zvaničnik: Prekid vatre u Ukrajini jedini način da se zaustavi tragedija

Svijet

UN-ov zvaničnik: Prekid vatre u Ukrajini jedini način da se zaustavi tragedija

Visoki komesar za izbjeglice pri UN-u Filippo Grandi danas je u razgovoru s novinarima na poljsko-ukrajinskoj granici, odakle već nekoliko dana izvještava i N1 ekipa, govorio o razmjerama izbjegličke krize koja se trenutno dešava u Europi te je istaknuo važnost otvaranja humanitarnog koridora prema lučkom gradu Mariupolju.

Izrazio je nadu kako će razgovori, koji se nastavljaju sutra, uroditi plodom.

Jer ti koridori su korisni kako bi se dovezla humanitarna pomoć, osnovna pomoć ljudima koji su u očajničkoj potrebi, i također kako bi se izvukle najranjivije kategorije osoba”, kazao je UN-ov zvaničnik, koji je na ovu lokaciju doputovao prethodne noći kako bi se na licu mjesta upoznao sa situacijom.

Ipak, naglasio je, ono što je najpotrebnije jeste prekid vatre i kraj neprijateljstava, jer je to jedini način da se zaustavi tragedija.

Ističući razmjere izbjegličke krize koja se dešava usljed ratnih zbivanja u Ukrajini, Grandi je rekao:

“Već sam kazao jutros i ponovit ću opet, da nismo vidjeli u Europi još od Drugog svjetskog rata – dakle govorimo o Europi, kako jedna kriza eskalira ovom brzinom. To je dug period. Naravno, dešavale su se mnoge izbjegličke krize u Europi, uključujući onu na Balkanu tokom rata u Bosni i Hercegovini, ali radilo se o dužem vremenskom periodu“.

Sada, naglasio je, govorimo o 1,5 miliona ljudi unutar deset dana.

“Radi se o velikoj izbjegličkoj krizi, koja se dešava kada traju i mnoge druge izbjegličke krize u drugim dijelovima svijeta. Dakle ne samo ovdje, radimo na svim tim mjestima i ne smijemo zaboraviti ta druga mjesta, ali sada mnogo pažnje je usmjereno ovamo“, dodao je Grandi.

Na pitanje da li Poljska posjeduje kapacitete kako bi se izborila s ovakvim razvojem događaja, odgovorio je kako je impresioniran poslom koji obavljaju poljski granični službenici, koji se krajnje humano odnose prema izbjeglicama i olakšavaju im situaciju.

Zahvalio je Poljskoj ali je i naglasio potrebu podrške na međunarodnom nivou.

novi.ba